Advertisement

İRFAN DONAT

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, son dönemde hızla artan tarımsal girdi maliyetlerinin üretimi riske soktuğuna dikkat çekti.

Mevcut girdi maliyetleri ile bir kilogram buğday üretmenin çiftçiye maliyetinin 4.25 TL'ye çıktığını belirten Doğru, "Bu girdi fiyatlarıyla buğday ekersek 1 kilogram buğdayın çiftçiye maliyeti 4.25 TL oluyor, hem de 1 kuruş kâr etmeden.. Geçen yıl gübrenin buğday maliyetindeki payı yüzde 29,6 iken şu an %43’ü geçiyor" dedi.

Mutlu Doğru, yaptığı açıklamada, "Ülkemiz için stratejik öneme sahip buğday ve arpa için ekim zamanı geldi ve kış şartları başlamadan tarlada ekimin tamamlanması gerekiyor. Ancak bu maliyetlerle buğday eken çiftçimiz kilosunu 4.25 TL'ye mal edeceği buğdayı kaça satacak da kâr edecektir? Ekim zamanı geçmeden, ülkemizin buğdayda gıda güvenliği risk altına girmeden ve buğdayda ihtiyacımız olan miktarın üretilmesi için gübre temini bakanlık tarafından yapılarak hasat vadeli çiftçiye verilmelidir. Yoksa bu maliyetlerle üretilen buğday, ileride çok daha büyük faturalar ödenmesine sebep olacaktır" uyarısında bulundu.

Doğru, "Şu anda artan buğday ve un fiyatlarıyla ekmeğe zam talebi olanların, bu buğday maliyetiyle ekmeğimize ne fiyat isteyecekleri ve gıda enflasyonuyla nasıl mücadele edileceğinin hesabı iyi yapılarak buğday çiftçisinin önünü göreceği, acil önlemler hayata geçirilmelidir. Bunun elbette hazinemize bir maliyeti olacaktır ama tüm dünyada yaşanan bu durum için ülkemizde de önlem alınarak üretimin devamlılığı sağlanmalıdır" çağrısında bulundu.