Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları New York'ta, mevcut kontratın vadesinin yaklaşması ile birlikte, önümüzdeki iki günde, aşırı tahmin edilemezlik durumuna doğru ilerliyor. Bu durum, arz bolluğu ve talep çöküşü ile uğraşan piyasaya ekstra volatilite getiriyor.

Kontratın vadesi, beyaz yakalı finansal türev işlemleri ile mavi yakalı petrol boru hatları ve depolarının çakıştığı bir döneme denk geliyor. Mayıs vadeli Batı Teksas petrolünün (WTI) vadesi Salı günkü işlemlerin sona ermesi ile dolacak, ancak contango (Kısa vadeli kontrat fiyatının uzun vadelininkinden düşük olması. Bu fiyat farkı, kısa vadede aşır arzı işaret eder) olarak adlandırılan durum, Haziran vadeli kontrat dikkate alındığında daha da derinleşiyor.

Mayıs vadeli kontratın fiyatı Pazartesi günü yüzde 16 düşerek varil başına 15.43 dolara inerken, Haziran vadeli kontrat yüzde 5 kayıpla 23.76 dolara geriledi. İşlem hacmi de, yatırımcıların kontrat değişimi için pozisyon almaları ile birlikte Haziran vadeli kontratta oldukça yüksek.

WTI vadelilerinde her gün işlem gören on milyarlarca dolar daima finansal olarak neredeyse tamamen kapatılır, ancak vadenin dolmasından sonra kapatılmayan kontratlar, eğer taraflar bir şekilde tezgah üstü anlaşmaya varamazlarsa, fiziki teslimat ile likide edilir. Bu teslimatlar, Kanada, ABD'nin Ortabatı bölümü, Batı Teksas ve Körfez Kıyısı'na boru hatları ile bağlı olan Cushing, Oklahoma'da depolanır.

Burada sorun, Cushing'deki depoların, koronavirüs salgınını durdurmak için uygulamaya koyulan kısıtlamalardan dolayı akaryakıt talebinin çökmesi ile birlikte hızla dolmasından kaynaklanıyor. Ham petrol stokları, 15 Nisan itibariyle son üç haftalık dönemde yaklaşık 16 milyon varil artarak 55 milyon varile çıktı. Enerji Enformasyon İdaresi'ne (IEA) göre, Cushing'deki depoların 30 Eylül itibariyle kapasitesi 76 milyon varildi.

Bu gelişme, eğer Mayıs vadeli WTI'da uzun (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyon) pozisyondaysanız kötü bir haber, zira eğer Salı gününün sonunda pozisyonunuzu kapatamazsanız, satıcıya 1-31 Mayıs arasında yapılması gereken teslimatı nasıl kabul edeceğinizi bildirmek için sadece birkaç gününüz kalacak. Cushing'de kapasitenin dolmakta olması ile birlikte, fiziki dünya ile çok ender iş yapan finansal traderlar için boş yer bulmak zor olacak.

Bu nedenle Mayıs vadeli WTI kontratı Haziran vadeli kontratın yaklaşık 8 dolar altında işlem görüyor ve bu fark, ilk ve ikinci ay vadeli kontrat arasında arasında Aralık 2008'de görülen rekor 8.49 dolarlık farka yaklaşmış durumda.