Çimento sektörü 100.yılında zirvede
-
2010'da 66 milyon tonluk hacime ulaşan çimento sektöründe, 2011'de de yüzde 6'lık büyüme öngörüyor

Türkiye çimento sektörünün 100. yılı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnanİğnebekçili, ülkedeki ilk çimento fabrikasının 1911 yılında 20 bin ton kapasite ile Darıca'da kurulduğunu, sektörün 100. yılında üretim hacminin 66 milyon tona ulaştığını belirtti.
Türkiye, çimento sektöründe üretim ve ihracatta Avrupa lideri olarak, dünyada üretimde Çin, Hindistan ve ABD'nin ardından dördüncü, ihracatta ise 3. sırada yer alıyor.
2010 yılında yaklaşık 4,5 milyar dolar ciro, 1 milyar dolar tutarında ihracat ve doğrudan 15 bin kişiye istihdam yaratan çimento sektörünün önümüzdeki 10 yılın sonunda sektörümüzün yüzde 60'lar seviyesinde büyüyeceğini tahmin ediliyor.
Halihazırda 90 ülkeye ihracat yapan sektör için kriz sonrasında özellikle Batı Afrika'nın potansiyel bir pazar haline geldiğini ifade eden İğnebekçili, sektörün yeni yüzyılına rekabette kendilerini ayrıştıracak şekilde güçlü bir giriş yaptıklarını, eğitimli işgücüne sahip olduklarını, ürün kalitesi, çevre ve iş güvenliği konularında Avrupa standartları doğrultusunda çalıştıklarını anlattı.
Sektörün önümüzdeki dönemde daha iyi hale gelmesi için ihtiyaç duydukları desteklere de değinen İğnebekçili, AB'ye uyum için mali kaynak ve zamana ihtiyaç duyduklarını, endüstriden kaynaklı kirlilik önleme direktifine uyum için gerekli 12,6 milyar avroluk yatırımın 2 milyar avroluk bir kısmını çimento sektörünün alması gerekebileceğini ifade etti.
''SEKTÖR ENFLASYONU YÜZDE 25, FİYATLAR YÜZDE 9,6 ARTTI''
Çimento sektöründe 2010'da 16,5 milyon ton ihracat gerçekleştirilirken, Irak, Suriye gibi geleneksel pazarların yanı sıra Libya ve Cezayir gibi pazarlarda da sektörün etkinliği arttı.
Ancak kriz nedeniyle Rusya'da konut sektörünün duraklamasıyla birlikte bu ülkeye yapılan ihracatın ise 3 milyon ton seviyesindeyken 10'da birine düştü.
Çimento fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İğnebekçili, ''2010'da ithal ettiğimiz kömürün maliyeti 89 dolardan 125 dolara çıktı. Petrokok da 94 dolardan 154 dolara yükseldi. Taşımada kullanılan motorin yüzde 12-13 zamlandı. Sektörün maliyet enflasyonu yüzde 25'lere yakın artış kaydetti. Öte yandan TÜİK rakamlarına göre çimento fiyatlarında 2009 yılı aralık ayından 2010 aralık ayına artış yüzde 9,6 olmuş'' diye konuştu.
Konut fiyatlarındaki artışların çimento fiyatlarıyla bağlantılı olmadığını ifade eden İğnebekçili, çimentonun konut maliyetindeki payının yüzde 4 olduğunu söyledi.
Adnan İğnebekçili, 2010 yılında iç pazarda yüzde 15 büyüme ile 50 milyon tonluk kapasiteye ulaşıldığını, 2011'de de seçim yılında konut ve altyapı yatırımlarının artmasıyla birlikte yüzde 6-8'lik bir büyüme beklediğini açıkladı.