Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin medyasında çıkan habere göre, Başbakanı Li Keqiang kabinesinin düzenlediği bir toplantıda Devlet Konseyi artan emtia fiyatlarının tüketiciyi etkilemesinin önüne geçmek için daha somut adımlar atılacağını bildirdi.

Kabine, para politikasının sabit kalması gerektiğini, yuanın da uygun seviyelerde sabit kalması gerektiğini vurguladı. Küçük ölçekli işletmelere daha fazla destek verilmesi gerektiği ifade edildi.

Kabine geçen hafta da fiyatları düşürmek için arzın artacağı, spot ve vadeli piyasaların daha sıkı biçimde gözetileceğini açıklamıştı. Bu uyarının ardından emtia fiyatları ve şirketlerin hisseleri düşüş kaydetmişti. Son toplantıda bu yönde daha güçlü mesajlar verildi.

Çin’de fabrika çıkış fiyatları Nisan’da 3 yılın en büyük artışını kaydederek küresel enflasyon ve fiyat baskılarının ekonominin geniş alanına yayılma risklerini artırdı.

Öte yandan Çin Merkez Bankası fiyat enflasyonunun yıl sonunda stabilize olacağını bildirdi.

Hua Chuang Menkul Kıymetler analisti Zhou Guannan, “Çin Devlet Konseyi, para politikasının sabit ve nötr kalacağına, enflasyon nedeniyle politikanın sıkılaşmayacağına dair net mesaj gönderdi.” yorumunu yaptı.