Çin, ABD'nin "Virüs Çin'de laboratuvarda üretildi" iddialarını yanıtladı
Trump yönetiminin koronavirüsün bir Çin laboratuvarından yayılmış olabileceği hakkında yeni bilgilere sahip olduklarını açıklamasının ardından, Çin ABD'yi "yalan" bilgi ve "komplo teorileri" yaymakla suçladı
Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Cuma günü, Kovid-19 virüsünün kökenine ilişkin yayımladığı bilgi notlarının "safsatalarla dolu" olduğunu söyledi. Hua, ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo'nun "son çılgınlığı" olarak nitelendirdiği iddiaları reddetti.
Hua, virüsün kökenini araştırmasıyla ilgili olarak Çin'in Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile işbirliği içinde olduğunu söyledi. Geçen hafta, DSÖ uzmanlarından oluşan bir ekip araştırma için Çin'e gitmiş ve karantina altına alınmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki araştırmacıların 2019'un sonbahar aylarında Kovid-19 virüsü sebebiyle hastalandığına dair yeni kanıtlar olduğunu söyledi. Birkaç gün sonra Başkanlık görevinden ayrılacak olan Trump yönetiminin öne sürdüğü iddialar, virüsün kökenleri konusunda Çin'e baskı yapmak için attığı son adımlar olarak gösteriliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, hastalıklarla ilgili iddia ettiği yeni bilgileri nasıl elde ettiğini söylemezken, Pekin'in virüsün kaynağı hakkında şeffaf olmamasının salgın hakkında net sonuçlar çıkarmayı zorlaştırdığını söyledi.
Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi Ocak ayı başlarında, “Pandeminin muhtemelen dünyanın birçok yerindeki ayrı salgınlardan kaynaklandığını gösteriyor.” açıklamasını yapmıştı.
- Çin'den ABD’li yetkililere yaptırım kararı
Diğer bir taraftan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD’nin Tayvan ile temaslarda kısıtlamayı kaldırma kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hua, "ABD'nin yanlış hareketlerinden dolayı Çin, Tayvan meselesinde kötü rol oynayan ABD’li yetkililere yaptırım uygulamaya karar verdi." dedi
Pompeo, 10 Ocak’ta yaptığı açıklamada, ABD-Çin ilişkilerini dengeleyebilmek amacıyla kendi kendilerine bazı sınırlamalar getirdiklerini belirterek, "Bugün kendi kendimize getirdiğimiz tüm kısıtlamaları kaldırıyorum." ifadesini kullanmıştı.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
ABD’nin geçen hafta aldığı Çin merkezi hükümeti ve Hong Kong Öze İdari Bölgesi'nden 6 yetkiliye yaptırım kararına değinen Hua, Washington yönetiminin yaptırım hareketiyle açıkça Hong Kong’a ve Çin’in içişlerine müdahale ettiğini, uluslararası hukuku ve uluslararası ilkelerin temel normlarını ihlal ettiğini belirtti.
Hua, "Çin buna (yaptırımlara) kararlılıkla karşı çıkıyor ve bunu güçlü şekilde kınıyor." ifadesini kullanarak Hong Kong meselesinde "kötü rol oynayan" ABD'nin hükümet, Senato yetkilileriyle, gayri resmi kuruluşlara ve bu kuruluşlarla bağlantısı olan kişilere yaptırım uygulama kararı aldıklarını ifade etti.
Sözcü, yaptırım uygulanacak kişi sayısı ve ismini ilişkin bilgi paylaşmadı.