Advertisement
HABERLER ABONE OL

Önceki ABD Başkanı Donald Trump döneminde Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşında gündeme gelen nadir elementler iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde yeniden başlıklara çıktı.

Financial Times’ın haberine göre Çin, F-35 gibi projelerin ihtiyacı olan nadir bulunan minerallerin ihracatını kısıtlamayı değerlendiriyor.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı geçtiğimiz ay 17 nadir minarelin üretim ve ihracatına yönelik taslak hazırladı. Söz konusu minerallerde Çin küresel üretimin yüzde 80’ini elinde bulunduruyor.

Bir Çinli hükümet danışmanı “Hükümet, Çin’in ihracat kısıtlaması uygulaması durumunda ABD’nin F-35 üretiminde sorun yaşayıp yaşamayacağını bilmek istiyor” dedi. Sektör temsilcilerine göre Pekin yönetimi, kısıtlama durumunda ABD’nin ne kadar çabuk alternatif tedarik sağlayabileceğini de araştırıyor.

Lockheed Martin’in yönettiği F-35 projesi, jetin elektrik güç sistemleri ve mıknatıslı parçaları için kritik nadir minerallere ihtiyaç duyuyor. Bir ABD Kongresi araştırma raporuna göre bir F-35 jeti 417 kilo nadir minerale ihtiyaç duyuyor.