Advertisement
COVİD ABONE OL

Çin'in sıfır vaka stratejisi kapsamında uyguladığı sert salgın önlemleri küresel piyasada yankı bulduğu gibi ülke ekonomisinde de ses getiriyor.

Salgın önlemleri ekonomik faaliyet üzerinde baskı yaratırken, Çin Başbakanı Li Keqiang ülkede istihdamın kritik durumuna dikkat çekti. Keqiang hükümet birimleri ve bölge yönetimlerine gönderdiği yazıda şirketlere istihdam yaratmaları ve söz konusu zorluklarla mücadele etmeleri için yardımcı olacak önlemlere öncelik vermeleri gerektiğini belirtti.

Keqiang, şirketlere Kovid önlemleri ile birlikte üretimi devam ettirme çağrısında bulundu.

Ekonominin motoru bölgelerde salgın etkisini sürdürüyor

Vakaların büyük bölümü ülkenin en büyük şehri Şanghay'da görüldü. Kentte hastalık belirtisi gösteren 215, göstermeyen 3 bin 760 vaka tespit edildi, virüs nedeniyle 8 kişi öldü.

Nüfusu 26 milyonu aşan Şanghay'da Omikron vakalarının tetiklediği salgında 1 Mart'tan bu yana 600 binden fazla vaka kaydedildi.

Kentte 28 Mart'ta ilan edilen "kademeli kapanma", vakalar azalmadığı için tüm şehirde belirsiz süreyle uzatılmıştı. Tedbirlerin karantina bölgeleri dışında vaka görülmeyen yerlerde kaldırılacağı bildirilmişti.

Karantina tedbirlerinin 6 haftadır sürdüğü kentte imalat, inşaat ve ticaret şirketleri, faaliyetlerini kapalı devre salgın koruma tedbirleri altında yürütüyor.

Başkent Pekin'de de ilk kez 22 Nisan'da görülen yerel kaynaklı vakaların yol açtığı salgın sürüyor. Kentte son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 44, göstermeyen 18 vaka tespit edildi.

Vakaların yoğun olduğu Çaoyang ilçesinde ve 25 Nisan'dan bu yana vaka görülen diğer merkez ilçelerde hafta sonunda yeni tur toplu testler yapılıyor.

Vakaların yüzde 40'ının görüldüğü 4 milyon nüfuslu Çaoyang'da çok sayıda apartman kompleksi karantinaya alınırken toplu taşıma hizmetleri durdurulmuştu. İlçeye bağlı, başkentin finans ve iş merkezi Guomao semtinde oteller, ofisler ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu Dünya Ticaret Merkezi kompleksi, virüs taşıyan bir kişinin ziyaret ettiğinin anlaşılmasının ardından kapatılmıştı.

Kentte tüm vatandaşların kamusal alanlara ve toplu taşıma araçlarına erişim için son bir haftada yapılmış Kovid-19 testinin negatif sonucunu göstermesi zorunluluğu getirilmişti.

Nüfusu 21 milyonu aşan metropolde, Şanghay'dakine benzer bir kapanmayı gerektirecek yayılma ihtimali kaygı yaratıyor.

Pekin'de Omikron varyantını taşıyan vakaların yol açtığı yeni salgın dalgasında 22 Nisan-6 Mayıs tarihlerinde 654 vakanın tespit edildiği bildirildi.

Kentte ilk vakaların tespit edilmesinden önce virüsün bir haftadır fark edilmeden yayıldığı belirtilmişti.

Yeni salgındaki vaka sayısı, Haziran 2020'de Şinfandi Toptancı Gıda Pazarı'ndan yayılan, 34 günde 368 vakanın kaydedildiği dalgayı geride bırakmıştı.

Kovid-19 salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne kadar 219 bin 625 vaka tespit edildi, 5 bin 174 kişi öldü.