Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yatırım göç danışmanlığı firması Henley & Partners tarafından hazırlanan bir rapora göre, diğer tüm ülkelerle karşılaştırıldığında; Çin'in bu yıl göç nedeniyle en fazla dolar milyoneri kaybeden ülke olması bekleniyor.

Verilere göre, 2022'de 10 bin 800 yüksek gelirli birey Çin'den göç etti ve bu yıl 13 bin 500 kişinin daha ayrılması bekleniyor.

Raporun oluşturulmasına yardımcı olan küresel servet istihbaratı şirketi New World Wealth'in Araştırma Müdürü Andrew Amoils, “Bu pandemi ile başlayan bir konu değil” dedi.

Çin'in son on yıldır her yıl en büyük milyoner ayrılışı ile karşı karşıya kaldığını ve bunun ülkedeki genel servet büyümesinin yavaşlamasına neden olduğunu söyleyen Amoils “Son çıkışlar normalden daha zarar verici olabilir. Çin ekonomisi 2000'den 2017'ye güçlü bir şekilde büyüdü, ancak o zamandan beri ülkedeki servet ve milyoner sayısı artışı (ABD doları cinsinden ölçüldüğünde) önemsiz bir düzeyde ” şeklinde konuştu.

Henley & Partners, Çin'in ardından, Hindistan'ın bu yıl net 6 bin 500 milyoner kaybederek en çok milyoner kaybeden 2. ülke olacağını tahmin ediyor. Bu rakam Hindistan’ın geçen yılki kaybından bin kişi daha az. Amoils, Hindistan göç nedeniyle kaybettiğinden çok daha fazla yeni milyoner ürettiği için bu çıkışların endişe konusu olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Listede en fazla dolar milyoneri kaybı yaşaması beklenen 3. ülke 3 bin 200 ile İngiltere olurken, 4. sırada Rusya bulunuyor. Ukrayna savaşından kaynaklanan siyasi huzursuzluk ve ekonomik belirsizliğe rağmen, Rusya'nın bu yıl yalnızca net 3 bin milyoner kaybetmesi bekleniyor; bu rakam 2022'de olan 8 bin 500 milyonerden keskin bir düşüşe işaret ediyor.

Hong Kong'un bu yıl net 1000 milyoner kaybetmesi bekleniyor ve Güney Kore ve Japonya sırasıyla 800 ve 300 milyoner kaybedebilir.

Çin'de Mayıs ayında sanayi üretimi ve perakende satışlar beklentilerin altında artış kaydederken genç işsizliği rekor seviyeye ulaştı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), temel ekonomik göstergeler ve işsizlik rakamlarını içeren Mayıs ayı verilerini açıkladı.

Buna göre, kentlerdeki işsizlik oranı, Mayıs'ta önceki aya göre yüzde 5,2 ile sabit kalırken 16-24 yaş genç nüfus 0,4 puan artışla yüzde 20,8'e yükseldi.

Genel işsizlik oranının sabit kalmasına karşın genç işsizliği geçen ay kaydedilen yüzde 20,4'lük rekor seviyeyi geride bıraktı.

Kovid-19 salgınının başından itibaren artan genç işsizliğinin hala yüksek olması ekonomik toparlanmadaki kırılganlığın işareti olarak yorumlanıyor.

Ekonomi büyüme ivmesini sürdürmekte zorlanıyor

Mayıs ayı verileri, ekonominin geçen yılın son çeyreğindeki durgunluğun ardından bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme ivmesini sürdürmekte zorlandığını ortaya koyuyor.

UİB verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,8 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin üretim çıktılarının hesaplandığı sanayi üretimi, Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 3,5 artarak Nisan'daki 5,6'lık artışın gerisinde kaldı.

Devlete ait sanayi işletmelerinin üretim çıktısı yüzde 4,4 artarken özel sektör işletmelerininki yalnızca yüzde 0,7 artış gösterdi.

Tüketimin ölçüsü kabul edilen perakende satışlar da mayısta yıllık bazda yüzde 12,7 artarak Nisan'daki 18,4'lük artışın altında kaldı.

Geçen yıl bahar aylarında Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan kapanma ve karantina tedbirlerinin yol açtığı düşük baz, bu kalemdeki yıllık artışın yüksek görünmesine sebep oluyor.

Yatırımlar ivme kaybediyor

Altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları, ilk beş ayda geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 4 artmasına rağmen ilk 4 aydaki yüzde 4,7'lik artışın gerisine düştü.

Devlete ait sanayi işletmelerinin sabit sermaye yatırımları yıllık yüzde 8,4 artarken özel sektör işletmelerininki yüzde 0,1 azaldı.

İlk 5 ayda sanayi yatırımları yüzde 8,8, altyapı yatırımları yüzde 7,5 artarken gayrimenkul yatırımları yüzde 7,2 düşüş kaydetti.