Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de iki firma Pazartesi günü toplam 526 milyon dolarlık tahvil geri ödemesini gerçekleştiremedi ve bu durum, ekonomideki yavaşlama ile birlikte, yüksek borçlu bu ülkedeki artan borç riskini işaret ediyor.

Peking University Founder Group, şirketin Ulusal Bankalararası Fonlama Merkezi'ne yaptığı resmi açıklamaya göre, 270 gün vadeli 2 milyar yuan (285 milyon dolar) tutarındaki geri ödeme için fon sağlayamadı. Tunghsu Optoelectronic Technology Co. ise, Şanghay Takas Kuruluşu'na göre, 1.7 milyar yuanlık tahvilin hem faizini hem de ana parasını ödeyemedi.

Çin'de özellikle sıkıntıdaki özel sektör firmaları arasında hızlanan tahvil temerrütleri, ülkenin içinde bulunduğu son 30 yılın en kötü ekonomik yavaşlamasından ve ABD ile bitmeyen ticaret anlaşmazlığından kaynaklanan artan finansal zorlukların altını çiziyor. Geçen hafta, sanayi şirketi Xiwang Group 1 milyar yuanlık tahvil borcunu ödeyemedi ve böylelikle zaten temerrüde düşmüş borcu için yeniden belirlenen itfa tarihini de kaçırmış oldu.

Nanjing Securities Co. sabit getirili menkul kıymetler analisti Yang Hao, "Şirketlerin, eğer merkezi kontrollü şirketler ya da yerel ekonomi için büyük önem taşıyan lokal kamuya ait girişimler değilse, borç krizi ile karşı karşıya kaldıklarında fon sağlamaları gittikçe güçleşiyor" dedi.