Çin hisse senetlerinde derinleşen satış dalgası, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki güven krizini daha da derinleştirirken, yetkililer üzerindeki destek baskısını artırıyor.
Ülkenin CSI 300 Endeksi Ocak 2019’dan bu yana en düşük kapanışına yaklaştı. Bu yıl yaklaşık yüzde 7 gerileyen endeks, benzeri görülmemiş bir şekilde aralıksız dördüncü yıllık değer kaybı ile karşı karşıya.
Çin’deki emlak krizi tüketim harcamalarını aşağı çekerken ve Kasım ayındaki ABD seçimleri öncesinde jeopolitik gerginlikler tırmanırken satış baskısı artıyor.
Şi Jinping hükümeti için temel risk, hisse senetlerindeki düşüşün deflasyonist bir ortamda tüketiciler ve işletmelerin güvenini daha da aşındırması.
Bu nedenle devlet destekli fonlar hisse senedi fiyatlarını desteklemek için bu döneme kadar milyarlarca dolar harcamış durumda.
Yatırımcılar yetkilileri daha güçlü ekonomik teşvikler sağlamaya çağırırken, Pekin yönetimi şu ana kadar bundan kaçındı.
Lazard Asset Management Piyasa Başstratejisti Ron Temple, Pazartesi günü Bloomberg'e verdiği bir röportajda, “Piyasalar için inanılmaz kötü bir dönem oldu - sorun şu ki ekonomi altı ay önce düşündüğümden daha kötü bir yerde” dedi.
Temple, “Hükümet herhangi bir büyük talep teşviki yaratmayı ne kadar uzun süre reddederse, tüketici güvenindeki hasar o kadar uzun süre devam edecek ve çözülmesi o kadar zor olacak” yorumunu yaptı.