Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'den gelen dışı ticaret verileri ülkeye ilişkin büyüme sinyallerine yenisini eklerken, küresel ticarete ilişkin de pozitif işaretler verdi.

Pazar günü açıklanan verilere göre Çin’in ihracatı yılın ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60,6 ile dikkat çeken bir artış kaydetti. Bu yükseliş kısmen fabrika ve iş yerlerinin koronavirüs pandemisi nedeniyle kapandığı geçen yıldan gelen düşük baz etkisinden kaynaklansa da küresel talebin güç kazandığını da ortaya koydu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ihracatta yüzde 40 artış açıklanması yönündeydi. Sadece şubat ayına bakıldığında, ihracat geçen yıla göre iki kattan fazla arttı. Öyle ki söz konusu yükseliş, genellikle Çin’de yeni yıl nedeniyle ekonomik aktivitenin düştüğü bir dönemde gerçekleşmiş oldu.

İki ayda dış ticaret fazlası 100 milyar doları aştı

Verilere göre Çin'de aynı dönemde ithalat yüzde 22,2 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ithalatın bu dönemde yüzde 16 artacağı yönündeydi.

Dış ticaret dengesine bakıldığında yılın ilk iki ayında ülkenin 103,25 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiği görüldü. Bu veriye ilişkin beklenti ise 59 milyar dolar olarak belirlenmişti

Çin ihracatında tıbbi ekipman etkisi

Ülkede ihracat geçen yılın ilk beş ayında yüzde 17,4 oranında gerilemişti. Yükselişte tıbbi ekipman ve evden çalışmaya yönelik ürünlere artan talep etkili oldu. Ülkede ithalat da söz konusu dönemde yüzde 22,2 ile güçlü yükseldi. Beklenti yüzde 16 oranında bir artış açıklanması yönündeydi. Çin hükümeti bu yıl yüzde 6 oranında bir büyüme hedeflerken, ekonomistlerin beklentisi yüzde 8,4 ile bu seviyenin oldukça üzerinde.