Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin'de ekonomi teşvikleri 5 trilyon doları aştı

Çin'de ekonomi teşvikleri 5 trilyon doları aştı

Bu yıl yüzde 5,5'lik ekonomik büyüme hedefi olan Çin ekonomiye para pompalamaya devam ediyor. Bloomberg'in hesaplamalarına göre Çin'in teşvikleri 5 trilyon doların üzerinde.

Giriş: 20 Mayıs 2022, Cuma 11:56
Güncelleme: 20 Mayıs 2022, Cuma 11:56

Çin, pandeminin tekrar patlak vermesi ve kapanmaların ekonomik aktiviteyi baltalaması sonrası piyasalara 5,3 trilyon dolarlık destek sağlayarak ekonomiyi desteklemeyi planlıyor.

Bloomberg’in hesaplamalarına göre Çin’in 17 trilyon dolarlık ekonomisinin üçte birine karşılık gelen rakam 2020 yılında pandeminin ilk dalgası sonrası verilen destekten daha küçük.

Başbakan Li Keqiang hafta başında yaptığı açıklamada ekonominin içinde bulunduğu olumsuz ortamdan çıkamaması halinde bu rakamın artabileceğine dikkat çekti.

“Bu yıl izlenecek politikanın dayanak noktası merkez bankasının şimdiye dek izlediği destek rolüyle birlikte bütçe harcamaları ve hükümet yatırımları olacak gibi görünüyor” diyen Bloomberg Çin Ekonomisti David Qu, “Daha güçlü bir mali politika için hala yeterince alan var ki bu büyümeyi desteklemek bağlamında çok daha etkili bir yol” değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in hesaplamalarına göre bugüne dek açıklanan mali destekler yaklaşık 35,5 trilyon yuana denk geldi. Bütçe tarafında bu rakam yerel yönetimler tarafında çıkarılan özel tahvillerle birlikte yapılacak genel bütçe harcamaları, vergi ve harç kesintilerinden oluşuyor.

Çin Merkez Bankası'ndan para politikası desteği

Para politikası desteği ise Çin Merkez Bankası tarafından para politikası yoluyla serbest bırakılan yüz milyarlarca yuan likiditeyi, bankaların karşılık oranlarında indirimleri ve pandemi boyunca küçük işletmelere ve yeşil projelere yardımcı olmak için ucuz kredileri içeriyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin hükümetin bu yıl için belirlediği yüzde 5,5’lik büyüme hedefini tutturmak için müthiş bir baskı altında olduğu değerlendiriliyor. Şanghay ve diğer şehirlerde yaşanan kapanmalar sonrası endüstriyel üretim ve tüketici harcamalarının 2020 başından beri en düşük seviyeye belirtiliyor.

Yetkililer ekonomik hedeflere ulaşılacağına dair taahhütlerde bulunurken tepe yöneticiler ise sıfır Kovid-19 politikasına sadık kalacaklarını açıkladılar. Bu durum ekonomistlerde Pekin yönetiminin hedeflerine ulaşma konusunda başarıyla ulaşması konusunda şüphelere neden oldu.

Buna ek olarak destek ve genişleme paketlerinin büyük çoğunluğunun Mart ayı başında yapılan Ulusal Halk Kongresi’nde açıklanmış olması ve bu tarihin kapanmaların büyük çoğunluğundan önce olması nedeniyle uzmanlar bu yıl için daha fazla önlem açıklayabileceğine dikkat çekiyorlar.

Yine de enflasyonla mücadele kapsamında şahin politikalardan çok fazla uzaklaşmamak gerektiğinin farkında olan merkez bankasının temkinli bir yaklaşım izleyeceği ve borçların hızla yükselmesine neden olan 2008 finansal krizinde izlenen stratejiyi tekrarlamayacağı değerlendiriliyor.