Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de Kovid-19 pandemisinin neden olduğu çöküşün ardından meydana gelen ekonomik toparlanma devam ediyor ve bu durum, Büyük Buhran'dan bu yana görülen en derin resesyonun sıkıntısını çeken dünya ekonomisine destek sağlıyor.

Çin'in gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYİH) üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9 büyüdü. Bu veri ekonomistlerin tahminlerinin altında, ancak ikinci çeyrekte görülen yüzde 3.2'lik toparlanmanın üzerinde gerçekleşti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 5.5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Perakende satışlar Eylül ayında yüzde 3.3 artarken, sanayi üretimi aynı dönemde yüzde 6.9 arttı ve yatırım büyümesi çeyrek dönemin sonu itibarıyla dokuz aylık dönemde yüzde 0.8'e hızlandı.

Beklenenden zayıf gerçekleşen GSYİH performansına karşın, üretim yıl başından bu yana yüzde 0.7 genişledi. Bu durum, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yılın ilk yarısında kaybettiği zeminin tamamını geri aldığı anlamına geliyor. Üçüncü çeyrekte görülen güçlü ithalat büyümesi GSYİH rakamını aşağı çekmesine rağmen, genel üretim için halen pozitif bir işaret oldu.

Çin hisse senetleri verilerin ardından kazançlarının bir kısmını geri verirken, Cuma kapanışının üzerinde kaldı. Yuan, onshore işlemlerin başlaması ile birlikte kısa süreliğine Nisan 2019'dan bu yana en güçlü seviyesine tırmanmasının ardından fazla değişmedi.

Singapur'da Natwest Markets Plc Çin ekonomisti Liu Peiqian, "Manşet GSYİH'nın beklentilerin altında kalması muhtemelen GSYİH'ya negatif katkıda bulunan ithalattaki güçlü sıçramadan kaynaklandı," dedi ve "Bu olumsuz olarak algılanmamalı, zira ithalattaki güçlü büyüme, mevcut ekonomik büyümedeki toparlanmanın güç kazanmakta olduğunu yansıtıyor" değerlendirmesinde bulundu.