Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin'de elektrikli araç üreticilerinin metal endişesi

Çin'de elektrikli araç üreticilerinin metal endişesi

Çin'de Kovid önlemleri çelikten otomotive kadar üretim ve tedarik zincirlerinde sorunlara yol açıyor. Elektrikli araç üreticilerinin lityum ve nikel gibi kritik metaller konusundaki endişeleri giderek büyüyor. Buna karşın söz konusu endişeler nikel pozisyonları nedeniyle batmanın eşiğine gelen Çinli patronun yüzünü de güldürdü. Batarya maliyetlerindeki artışlar can yakarken, Çinli dev istikametini Amerika'ya çevirdi.

Giriş: 21 Mart 2022, Pazartesi 13:40
Güncelleme: 21 Mart 2022, Pazartesi 13:42

SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ

Çin’in çelik üretim merkezi Tangshan’da Kovid önlemlerinin devreye girmesi nedeniyle, demir cevheri vadelileri haftaya düşüşle başladı. Singapur’da işlem gören kontratlar sabah saatlerinde yüzde 2-3 kadar düşüşle 150 dolar cıvarından el değiştirdi. Vadeliler geçen hafta Çin’den ekonomik teşvik beklentileriyle yüzde 10 kadar yükselmişti.

Çin’in kuzey kesiminde yer alan Tangshan ve çevresinde on milyonlarca ton çelik üretiliyor. Kent spot mal ticaretinin merkezi de kabul ediliyor.

Diğer taraftan Kovid vakaları sebebiyle yoğun önlemlerin uygulandığı bir başka yer Changchun. Kentte bulunan Volkswagen fabrikası bugün de kapalı kaldı. Fabrika, Toyota’nın fabrikasıyla birlikte 17 Mart’ta üretimi askıya almıştı.

Shenzhen kentinde geçen hafta üretimine ara vermek zorunda kalan iPhone üreticisi Foxconn ise bugünden itibaren normale döndüğünü bildirdi.

Tayvan merkezli şirketin Shenzhen, Chengdu ve Zhenzhou kentlerinde devasa tesisleri bulunuyor. Yüz binlerce işçinin çalıştığı Zhengzhou üssü Apple ürünlerinin ana çıkış noktası konumunda.

Buna karşın Shenzhen’ın bağlı bulunduğu Guangdong eyaletinde önlemler hafifletilmekle birlikte devam ediyor. Eyaletin yıllık ihracat tutarı trilyon dolar seviyesine yakın.

Bu arada toplam 18 trilyon dolarlık GSYİH üreten ülkede orta ve yüksek risk kategorisine alınan eyaletlerin hasıla payı yüzde 70’i aşmış durumda.

Nikelde batma noktasına gelen Çinli patronun şansı döndü

Londra Metal Borsası’nda aldığı kısa pozisyonlarla batmanın eşeğine gelen Çinli patronun şansı döndü.

LME’de nikel kontratları alt limitlere takılarak düşerken, Xiang Guangda’nın kurucusu olduğu Tsingshan Grup bugün Volkswagen ile ortaklık anlaşması duyurdu. Alman otomotiv devi Endonezya’da kurulacak müşterek girişim aracılığıyla doğrudan tedarik imkanı elde etmeyi planlıyor. Girişimde Çin’in kobalt devi Huayou da yer alıyor. Huayou, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki maden kaynakları üzerinde Glencore ile birlikte hakimiyet sahibi.

Lityum iyon pillerin katot malzemeleri arasında arzı en riskli metaller kobalt ve nikel. Tesla başta olmak üzere otomotiv devleri bu nedenle doğrudan tedarik kovalıyor.

Yükselen batarya fiyatları üreticileri zorluyor

Elektrikli araç üreticisi Li Auto’nun CEO’su yükselen batarya fiyatlarına isyan etti. Li Xiang, sosyal medya hesabından maliyet artışlarının ölçüsünü gülünç olarak niteledi.

Lityum başta olmak üzere nikel, kobalt, alüminyum ve bakır fiyatlarındaki yükselişler otomotiv devlerinin canını yakıyor. Batarya maliyetlerine doğrudan yansıyan emtia enflasyonu nedeniyle Tesla ve Xpeng gibi şirketler araç satış fiyatlarını geçen hafta artırmıştı.

Bu arada Çinli otoriteler batarya tedarik zinciri temsilcileriyle bir araya geldi. Toplanlantıda lityum fiyatları başlıca yer tuttu.

Batarya girdileri arasında vazgeçilmez yeri bulunan lityum karbonat ve lityum hidroksitin fiyatları son bir senede en az 5’e katlandı.

Kuzey Amerika'da batarya yatırım planı

Uzakdoğulu elektrikli araç batarya devleri Kuzey Amerika’da fabrika yarışına girdi. Panasonic’in önde götürdüğü yarışta, LG’nin ardından CATL de atağa kalkıyor.

Batarya pazarının en büyüğü olan 200 milyar dolarlık Çinli şirket ilk etapta 80 GWh kapasiteli tesis için Meksika’da yer bakıyor. Tesislerin Kanada veya ABD’de kurulma ihtimali de bulunuyor.

Bu alandaki en büyüklerden biri olmaya aday tesisler 5 milyar dolara mal olabilir.

CATL’in 2021 yılındaki hücre çıktısı 160 GWh’a yaklaşmıştı, şirketin şu sıralarda 200 GWh aktif üretim kapasitesine yaklaştığı tahmin ediliyor. Çin’in 9 farklı bölgesinde üretim üssü kuran şirketin yurtdışındaki tek fabrikası halihazırda Almanya’da. Erfurt’ta kurulan 14 GWh kapasiteli fabrikanın genişletilmesi ve iki üç yıl içinde 100GWh’a çıkarılması da şirketin açıkladığı planlar arasında