Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’in tüketici fiyatları Kasım ayında yedi yılın en yükseğine tırmanırken, üretici fiyatları düşüş eğilimini artırdıve Merkez Bankası’nın ekonomiyi destekleme çabalarını zorlaştırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Salı günü açıklanan verilere göre, Ekim ayında yüzde 3.8 seviyesinde gerçekleşen tüketici fiyat endeksi, Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.5 yükseldi.

Üretici fiyat endeksi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.4 geriledi. Endeks, Ekim ayında yüzde 1.6 gerilemişti.

 

Ölümcül bir virüsün arzı etkilemesifyle domuz eti fiyatlarındaki yıllık bazda yüzde 110’luk artış  ülkenin tüketici fiyat endeksi sepetindeki yükselişi tetikleyen temel faktör oldu. Bu enflasyonda yüzde 2.64 puanlık bir pay sağladı.

Gıda ve enerji fiyatlarındaki volatiliteden daha az etkilenen çekirdek enflasyon yüzde 1.4 seviyesinde baskılanması iç talepteki zayıflığa işaret ediyor.

Çin’de domuz eti fiyatları Kasım ayında, fiyatlarda yüzde 20.1 artış yaşandığı bir önceki aya göre yüzde 3.8 yükseldi. ING Bank’ın raporunda, tedarik kıtlığını azaltan nedenler arasında daha fazla domuz eti ithalatı ve Afrika domuz ateşi hastalığında azalma olduğuna dair haberler olduğu kaydedildi.