Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Çin, emtia fiyatlarını düşürmek ve spekülasyonu azaltmak için planladığı kampanyada ilk adımı attı.

Bloomberg News’in haberine göre, devlete ait şirketlere yurtdışındaki emtia piyasalarına olan maruziyetlerini ve risklerini kontrol altına almaları söylendi. Şirketlerin vadeli pozisyonlarını devlete ait şirketleri denetleyen Sasac’a bildirmeleri istendi.

Öte yandan Ulusal Gıda ve Stratejik Rezerv İdaresi bakır, alüminyum ve çinko gibi metal stoklarını yakında piyasaya sürmeye hazırlandığını daha önce belirtmişti. Stokların fabrikalara ve üreticilere farklı partiler halinde gönderilmesi bekleniyor.

Londra ve Şangay piyasalarında metal fiyatları düşerken Çin ve Hong Kong’daki metal şirketlerinin de hisselerinde düşüş yaşandı. Avustralya’da metal ve madencilik alt endeksi son bir aydaki en büyük kaybını yaşarken Avrupa’daki benzer hisselerde de düşüş yaşandı.

Shanghai Dongwu Jiuying Investment Emtia Analisti Jia Zheng, “Çin’in yıllardır piyasaya rezerv sürdüğünü görmemiştik. Bu kısa vadede arzı artırarak piyasaları aşağı yönlü etkileyecektir” dedi.

Artan emtia fiyatları, Çin’in fabrikaların bu artışları müşteriye yansıtmaya başlayabileceklerine dair endişelerini artırmıştı.