Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli düzenleyici kuruluşlar, Tencent’in plak şirketlerindeki münhasır tüm haklarından vazgeçmesini istiyor. Şirket aynı zamanda iki uygulamanın satın alımını yanlış raporladığı için 77 bin 227 dolarlık ceza ödeyecek.

Cezanın Çin Devlet Piyasa Düzenleme Kurumu’nun (SAMR) başlattığı bir soruşturmanın sonucu olduğu belirtilirken Çin’in anti-tekel düzenleme kuruluşu Tencent’in plak şirketleriyle olan anlaşmalarını soruşturmaya başlamış fakat sonrasında soruşturmayı askıya almıştı.

Çin, ülkede etkisi giderek artan teknoloji şirketlerini kontrol altında tutabilmek için son zamanlarda bu şirketlere çeşitli soruşturmalar başlattı. SAMR, Cumartesi günü Tencent’in yüzde 36 hissesine sahip olduğu Huya’nın DouYu isimli video oyun yayın uygulamasını almasının önüne geçmişti.

Çin tekelleşme yolunda giderek büyüyen Alibaba’ya Nisan ayında anti-tekel soruşturması sonucunda 2,8 milyar dolar ceza kesmiş, Tencent destekli KE Holdings’e rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

Çin hükümeti, milyarder Jack Ma’nın Ant Group için planladığı halka arzı durdurarak piyasaları da şaşırtmıştı.

Ant Group cezaya ilişkin yazdığı bir açık mektupta “Hükümetin sert düzenlemeleri olmasa bu büyümeyi yakalayamazdık, destek gruplarımızın toleransı ve eleştirel gözetimleri gelişimimizde önemli rol oynadı. Bunun için de minnet ve saygı duyuyoruz” ifadelerine yer vermişti.