Çin'den yuanı desteklemek için zorunlu karşılık adımı
Çin yuanı desteklemek için döviz mevduatlarında karşılık oranını indirdi. Yeni kurala göre 15 Eylül'den itibaren döviz mevduatlarının yüzde 6'sı rezerv olarak tutulabilecek.
Çin, para birimi yuanın iki yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından bu yıl ikinci kez bankaların rezerv olarak ayırmaları gereken döviz mevduatı miktarını indirdi.
Finans kurumları yeni kurala göre 15 Eylül’den itibaren döviz mevduatlarının yüzde 6’sını rezerv olarak tutabilecek. Önceki oran yüzde 8 seviyesindeydi. Çin Merkez Bankası bu hamle ile döviz arzını artırarak yuan almayı çekici kılmayı hedefliyor. Çin Merkez Bankası değişikliğin finansal kurumların döviz fonlarını kullanma imkanlarını da artıracağını belirtti.
Yuan, ABD parasal sıkılaştırması ve Avrupa enerji krizinin doları güçlendirmesiyle zayıflamıştı. Çin Merkez Bankası’nın beklenenden güçlü kur sabitlemesi yuana destek olsa da aralarında Goldman Sachs’ın da bulunduğu bankalar dolar/yuan kurunun 7’nin üzerine yükselmesini bekliyor.
Bankalar yuanın zayıflamasında Çin’in sert Kovid tedbirleri ve gayrimenkul sektöründeki krizin ekonomi üzerindeki etkisinin rol oynadığı görüşünde.
Çin döviz mevduatlarına uyguladığı rezerv karşılık oranını en son nisan ayında düşürmüştü. Yuan o dönem Şanghay’daki Kovid kısıtlamları sebebiyle yüzde 4 üzerinde değer kaybetmişti. Onshore yuan geçtiğimiz ay yüzde 2,2 düşüşle yedinci ay üst üste kayıp yaşamıştı.
Çin finans kurumlarında, temmuz itibarıyla 953,6 milyar dolarlık döviz mevduatı bulunuyor. Şubat ayında bu miktar 1,1 trilyon dolar seviyesindeydi. Döviz mevduatları yuanın zayıflamasına karşı tampon işlevi görüyor.