Çin dev yeşil hidrojen projesini onayladı
Çin, yenilenebilir enerji kullanarak yıllık 66 bin 900 ton yeşil hidrojen üretecek tesisin İç Moğolistan'da kurulmasını öngören projeyi onayladı. Bu miktarda yeşil hidrojenin üretilmesi için tesis dünyadaki tüm elektrolizör üretiminden daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.
Çin, İç Moğolistan bölgesinde güneş ve rüzgar enerjisiyle üretim yapacak büyük bir yeşil hidrojen tesisi kurulmasını onayladı. Tesis 1.85 gigawatt güneş enerjisi ve 370 megawatt rüzgar enerjisiyle yıllık 66 bin 900 ton yeşil hidrojen üretecek. Projenin Ekim ayında başlaması ve 2023’ün ortalarına doğru operasyonel hale gelmesi planlanıyor.
Bloomberg NEF Analisti Xiaoting Wang’a göre, burada üretilecek hidrojen miktarıyla yıllık 180 milyon galon benzinin kullanımı kompanse edilebilir. Fakat Çin’in yükselen hidrojen endüstrisinin hala yakıtın nasıl depolanacağı ve kullanılacağıyla ilgili sorunları var.
İç Moğolistan’da kurulacak tesislerle beraber üretilen elektriğin yüzde 20’den azının şebekeye verilmesi beklenirken geri kalanı tamamen hidrojen üretimi için kullanılacak. Çin’de yenilenebilir enerji ve hidrojen üretimiyle ilgili çoğu projenin ana amacı aslında elektrik üretimini artırmak. Hidrojen üretimiyse bunun yanında sadece onay için bir kılıf olarak görülüyor.
Küresel piyasanın ürettiğinden daha fazla elektrolizöre ihtiyaç var
Tesisin söylenen miktarlarda hidrojen üretebilmesi için en azından 465 megawattlık elektrolizöre ihtiyacı var. 2020 yılında küresel elektrolizör ticareti ise yaklaşık 200 megawatt değerindeyken 2021 yılında bunun 400 megawatta ulaşması bekleniyor. Wang ise bu projenin küresel piyasanın ürettiğinden daha fazla elektrolizöre ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Çin’deki büyük hidrojen projelerinin önemli bir kısmı Sinopec ya da Ningxia Baofeng Energy gibi sektör devleri tarafından yönetiliyor.
Yeşil hidrojen nedir?
Yeşil hidrojen suyun elektrolize edilmesi ve hidrojen atomlarının oksijen atomlarıdan ayrılmasıyla ortaya çıkıyor. Mavi hidrojen ise metanın yüksek sıcaklıklarda hidrojen ve karbon monoksite ayrıştırılmasıyla elde ediliyor.
Yeşil hidrojen sudan üretildiği için daha çevre dostu olarak biliniyor fakat elektroliz işlemi için yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmadığında karbon salınımı çok yüksek miktarlarda oluyor.