Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’in ekonomik büyümesi üçüncü çeyrekte yurt içinde zayıf talep ve ticaret savaşının ihracatı zayıflatmasıyla yavaşladı. Böyelikle Çin ekonomisi 2009'dan bu yana ilk kez resesyona girme eşiğinde olan küresel ekonomiye fazla bir destek sağlayamadı.

Gayrısafi yurtiçi hasıla yıllık bazda Haziran-Eylül döneminde yüzde 6.1’lik beklentinin hafif altında kalarak yüzde 6 artış gösterdi. Bu 1990'lardan bu yana en düşük büyüme hızını işaret ediyor. Yukarı yönde ise, sanayi üretimi önceye göre iyileşirken, perakende satışlar gücünü korudu. Ancak yatırım büyümesi endişe kaynağı olarak kalmaya devam etti.

Sanayi üretimi Eylül’de yüzde 5.8, perakende satışlar ise, yüzde 7.8 artarken, sabit sermaye yatırımları yılın ilk dokuz ayında yüzde 5.4 yükseldi. Beklenti yüzde 5.5 artması yönündeydi.

Yavaşlama ortamında dahi yılbaşından bu yana görülen yıllık bazda yıllık 6.2 büyüme hükümetin 2019 yılı için öngördüğü yüzde 6-6.5’lik hedefe ulaşılabileceğini gösteriyor.

Politika yapıcılar, finans sistemini düzene sokmak ve aşırı kredi büyümesini yavaşlatmak isterken aynı zamanda, güvenin azalmasına yol açan ABD Başkanı Donald Trump ile ticaret savaşıyla mücadele etmeleri ile birlikte, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin bir miktar yavaşlamasına göz yumuyor görünüyor. Yüksek tarifelerin devam ettiği sürece ABD'ye ihracattaki düşüşün sürmesinin beklenmesi ile birlikte,  deflasyonist baskıların şirket karlarını olumsuz etkilemesinin de bir sonucu olaak, ekonomi muhtemelen güçlük çekmeye devam edecek.

Hong Kong'da HSBC Holdings Plc Asya ekonomisi araştırma eş başkanı Frederic Neumann, "Çin ekonomisi hem iç hem dış olumsuzluklarla mücadele ediyor," dedi ve "İhracat son dönemde azalan küresel talep ve ABD'nin gümrük tarifelerinin artırmasının etkisi ile daralıyor. Eylül ayında perakende satışlar ve sanayi üretiminde görülen bir miktar istikrara karşın, genel talep zayıflamaya devam ediyor ve bu durum halen sıkı olan kredi koşullarını işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

.