Çin ekonomisini ikinci "virüs şok dalgası" vuruyor
Çin'de üretim yapan şirketleri koronavirüsten kaynaklı ikinci şok dalgası vuruyor
Çin'de yüzde 60'ı Avrupa piyasasına gitmek üzere balyoz ve balta üretimi yapan Shandong Industrial Co.'nun ihracat müdürü Grace Gao, geçen haftadan beri yabancı müşterilerinden siparişlerin durdurulması ya da ödemelerin ertelenmesi talebiyle birçok e-posta aldığını belirtiyor.
İspanya'dan İtalya'ya Avrupa'yı kasıp kavuran koronavirüs ile birlikte gelen kapanmalar, kendi ayakları üzerinde durabilmeye başladıkları bir dönemde Çinli şirketlerin aldıkları siparişlerin iptal edilmesine neden oldu. Bu tüm Çin için geçerli olan bir hikaye.
"Bu tam anlamıyla dramatik bir geriye dönüş." diyen Gao, Nisan'dan Mayıs'a kadar satışların geçen yıla kıyasla yüzde 40 düşeceğini tahmin ediyor. Gao, "Geçen ay planlara uygun olarak hala mal gönderip gönderemeyeceğimizi kontrol eden müşterilerimizdi. Şimdi onların arkasından kovalayıp hala verdikleri siparişin geçerli olup olmadığını soran biziz." dedi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin, virüs nedeniyle Şubat ayındaki kapanmalardan kaynaklı zararı telafi etme şansı risk altında. Başbakan Li Keqiang da dahil politika yapıcıların toparlanmadan bahsetmesi ve destek önlemleri açıklamasına karşın ekonomistler büyüme tahminlerini düşürmeye devam ediyor.
ANZ Banking Group ekonomisti Xing Zhaopeng, "Bu Çin ekonomisi için kesinlikle ikinci şok dalgası. Virüsün küresel çapta yayılması Çin'deki üretimi iki şekilde etkileyecek. Hem tedarik zincirlerini bozacak hem de dış talebi azaltacak." şeklinde değerlendirmede bulundu.
Çin ekonomisinde ortaya çıkacak zararın ilk sinyali, Mart ayı satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) açıklanacağı 31 Mart'ta gelecek. Güçlü bir sıçrama olmadığı sürece yılın ilk iki ayında karlarda kaydedilen rekor düşüş büyük bir ihtimalle devam edecektirn