Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Çin ekonomiyi destekleyecek, teşvikleri artırmayacak

Çin ekonomiyi destekleyecek, teşvikleri artırmayacak

  • Çin yönetimi, ABD'nin gümrük vergilerine karşı savunma pozisyonundan uzun vadede büyümeyi güvence altına almaya doğru bir geçiş yapmayı planlıyor.

Giriş: 12 Aralık 2025, Cuma 08:43
Güncelleme: 12 Aralık 2025, Cuma 08:43

Çin yönetimi, ABD’nin gümrük vergilerine karşı savunma pozisyonundan uzun vadede büyümeyi güvence altına almaya doğru bir geçiş yapmayı planlıyor.

Merkez Ekonomi Çalışma Konferansı’nın ardından perşembe günü yayınlanan resmi açıklamaya göre, Çin yönetimi yeterli likiditeyi sağlamak için faiz oranları ve zorunlu karşılık oranlarında “esnek ve verimli” indirimler yapacak ve 2026 yılında “gerekli” düzeyde bütçe açığı ve kamu harcamalarını sürdürecek. Devlet Başkanı Xi Jinping dahil üst düzey yetkililerin katıldığı konferans, gelecek yılın ekonomi politikası önceliklerini ortaya koydu.

Yetkililer, büyümeyi engelleyen çeşitli faktörlerin daha fazla farkında olduklarını göstererek, yatırımlardaki keskin düşüşü durdurmayı, kötüleşen konut piyasasını istikrara kavuşturmayı ve azalan doğum oranlarını dengelemeyi taahhüt ettiler. Toplantıda kullanılan dil, Çin’in dünya diğer bölgelerine yaptığı ihracatın patlaması sayesinde ABD ile ticaret savaşından büyük ölçüde zarar görmeden çıkmasının ardından, teşviklerin ölçülü tutulması arzusunu yansıttı.

Bu, politika yapıcıların mevcut politikalardan memnun olduklarını ve tüketimi artırmak için adımlar atarken bile imalat odaklı büyüme stratejisine sadık kalacaklarını gösteriyor. Standard Chartered Plc’nin Büyük Çin ve Kuzey Asya baş ekonomisti Ding Shuang, “Ekonomik politika, dış belirsizlikler nedeniyle bir yıl önce acil durum modundaydı.

Bu yıl, politikalar daha uzun vadeye odaklanıyor. Politikaların daha genişlemeci olmasının bir nedeni yok” yorumunu yaptı. Konferansa göre, para politikası, zayıf iç talep ve kökleşmiş deflasyonun yol açtığı yavaşlamayı kabul ederek, “fiyatlarda makul bir toparlanma” hedefleyecek. Pinpoint Asset Management’ın baş ekonomisti Zhang Zhiwei, “Toplantıda faiz indirimlerinden bahsedildi, ancak bunun gerçek boyutu konusunda piyasaların beklentileri çok yüksek değil.

Bu toplantının, insanların gelecek yıl faiz indirimlerine yönelik beklentilerini önemli ölçüde artıracağını düşünmüyorum” dedi.