Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de bankalar, Pekin'in bu ay ölümcül koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini gidermek için bir dizi politika faizinde indirime gitmesinin ardından yeni şirket ve hanehalkı kredilerine uygulanan gösterge borçlanma maliyetlerini düşürdü.

Çin Merkez Bankası'ndan (PBOC) Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, bir yıl vadeli gösterge kredi faizi yüzde 4.15'ten yüzde 4.05'e düşürüldü. Beş yıl vadeli gösterge faizi ise yüzde 4.80'den yüzde 4.75'e çekildi. Bu ayın başlarında, PBOC ticari bankalar için kısa vadeli fonlamalarına ve bir yıl vadeli kredilere uyguladığı faizi düşürmüştü.

Çin'in ekonomik büyümesi, koronavirüs salgının ekonominin önemli kısmını sekteye uğratmasından dolayı baskı altında. Sağlık krizi yatırım bankalarını Çin'in GSYH'sına ilişkin tahminlerini düşürmeye yöneltti. Vir,üs 2,100'den fazla kişinin hayatına mal olurken, onbinlerce kişi de bulaştı.

Hong Kong'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. baş Çin ekonomisti Raymond Yeung, "Bir yıl vadeli gösterge kredi faizindeki 10 baz puanlık düşüş beklentiler doğrultusundaydı, ancak beş yıllıklardaki daha küçük çaplı indirim, merkez bankasının emlak politikasına ilişkin duruşunda bir değişiklik yapma niyeti olmadığını işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.