Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca aşıları, hastaneye yatışları yüzde 80'den fazla düşürüyor

İngiltere’de yayımlanan bir rapor koronavirüs aşılarının sağlık sisteminde büyük bir rahatlama yarattığına işaret ediyor. Public Health England tarafından yayımlanan rapora göre hem Pfizer hem de AstraZeneca aşısının tek dozu hastanede tedavi görme ihtiyacını %80 oranında ortadan kaldırılıyor.

Araştırmanın yapıldığı İngiltere’de yetişkin nüfusun üçte birinden fazlası tek doz aşıyı almıştı. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock aşılar hakkında gelen verilerin “heyecan verici” olduğunu söylerken “veriler aşıların işe yaradığının bir işareti” açıklamasını yaptı.

Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca'nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının tek dozunun hastaneye yatışları yüzde 80'den fazla azalttığı belirtildi.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu, Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca'nın aşılarının Kovid-19 enfeksiyonlarını azaltmadaki etkisine ilişkin ilk bulguları yayımladı.Buna göre, aşıdan 4 hafta sonra Pfizer-BioNTech aşısının tek dozunun, Kovid-19'a karşı korumada yüzde 57-61, Oxford-AstraZeneca aşısının ise yüzde 60-73 arasında etkili olduğu belirlendi.

Her iki aşının tek bir dozunun 80 yaş ve üzerindekilerde aşı yapıldıktan yaklaşık 3-4 hafta sonra hastaneye yatışları önlemede yüzde 80'den fazla etkili olduğu belirlendi. Pfizer aşısının Kovid-19'dan ölümleri yüzde 83 azalttığını gösteren kanıtlar da bulundu. Sağlık Bakanı Matt Hancock, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, bulgular için "çok güçlü" değerlendirmesi yaparak, aşıların hem hastaneler üzerindeki baskıları azaltmaya hem de hayat kurtarmaya yardımcı olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Çin, hazirana kadar nüfusunun yüzde 40'ını aşılamayı hedefliyor

Çin ise nüfusunun %40’ını haziran sonuna kadar aşılamayı planlıyor. Çin'de yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında ülke nüfusunun yüzde 40’ının hazirana kadar aşılanmasının planlandığı bildirildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonuna bağlı tıp uzmanı Zhong Nanshan, Brookings Enstitüsü ve Tsinghua Üniversitesince düzenlenen, ABD'li ve Çinli uzmanların katıldığı çevrim içi forumda konuştu.

Hazirana kadar ülkenin yüzde 40'ını aşılamayı hedeflediklerini açıklayan Zhong, Çin'in aşı kapasitesinin bu hedefe ulaşmak için yeterli olduğunu ifade etti. Çin'in salgını kontrol altına alma sürecinde çok iyi olduğunu ancak aşılama hızının diğer ülkelere kıyasla daha düşük olduğunu belirten Zhong, 1,4 milyarlık nüfusun yalnızca yüzde 3,56'sının aşılandığını aktardı.

Türkiye'de Kontrollü Normalleşme

Türkiye’de ise pazartesi akşamı açıklanan verilere göre son 24 saatte 130.536 teste karşılık 9.891 yeni vaka tespit edildi, 69 kişi hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs tedbirlerinin il kategorileri bazında kademeli gevşemesini ifade eden kontrollü normalleşme sürecinin ayrıntılarını açıkladı.

Pazartesi akşamı Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan Türkiye’deki illerin, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli gruplara ayrıldığını; düşük ve orta riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının tamamen kalkacağını belirtti.

Yüksek ve çok yüksek riskli illerde haftasonu kısıtlaması bir müddet daha sadece pazar günü olmak üzere devam edecek.
Türkiye’de ekonomik aktivitenin ağırlıklı olarak gerçekleştiği İstanbul ise yüksek riskli kategoride bulunuyor.

Erdoğan restoran ve kafelerde de yeni normalleşme adımlarını açıkladı. Restoran, kafe ve kıraathane gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında sabah 07:00-akşam 19:00 arasında %50 kapasiteyle faaliyet gösterebilecek. Erdoğan okullar için ise “Okullar
Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, sekizinci ve onikinci sınflarda eğitim öğretime açılacak. Yüksek
ve çok yüksek riskli illerde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak” açıklamasını yaptı.