Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin hükümeti hisselere hücum yarattı

Çin hükümeti hisselere hücum yarattı

Çin yurtdışında halka arz ve internet şirketleriyle ilgili düzenlemeler gibi konularda endişelerini gidermek amacıyla finansal piyasaları ve ekonomik büyümeyi destekleme politikalarına bağlılığını teyit etti. Açıklama piyasalarda pozitif etki yarattı.

Giriş: 16 Mart 2022, Çarşamba 14:22
Güncelleme: 16 Mart 2022, Çarşamba 15:10

SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ

Çin'de finans kurumlarının bir araya geldiği toplantıdan çıkan sonuçlar hisse senetlerine hücuma yol açtı. Aylardır acımasızca satılan Alibaba hissesi Hong Kong’ta yüzde 27 değerlendi. JD.com’daki yükseliş yüzde 36’ya ulaştı.

Didi Global New York’ta seans öncesi işlemlere yüzde 40’ın üstüne kazançla başladı. Emlak hisseleri son 10 yılın en yüksek kapanışını yaptı.

Çin’de Finansal İstikrar Komitesi özellikle büyük teknoloji ve emlak hisselerinde son günlerde erimeye dönen satışların ardından toplandı.

Şi’nin sağ kolu Liu He’nın başkanlığında yapılan toplantının ardından, Asya’da öğleden sonra seanslarının başında açıklanan kararlar piyasalarda coşkuyla karşılandı.

Zira Komite her şeyden evvel ilgili hükümet kurumlarından ‘piyasaların yararına politikaları etkin biçimde uygulamaya koymalarını’ istedi.

Piyasa dostu cümleler son yıllarda resmi metinlerde az yer bulur olmuştu. Çin hükümeti yakın mazide ilk kez bu kadar net piyasa yanlısı mesaja imza attı.

Kararlar diğer taraftan özellikle emlak ve teknoloji devleri için hayati önem taşıyor. Yatırımcılar bu bağlamda regülasyonların ‘yakında’ tamamlanacağına yönelik ifadeyi kaçırmadı.

Alibaba ve Tencent gibi büyük gruplar son bir yılda ardı arkası kesilmeyen düzenleme hamlelerine maruz kalıyordu. Sürecin sonunun ufukta görünmüyor oluşu, son haftalarda panik satışlarını tetikleyen başlıca unsurlar arasındaydı. Bilhassa yabancı yatırımcılar deyim yerindeyse söz konusu şirketlerden umudunu kesmek üzereydi.

JP Morgan, önceki gün yayımladığı raporda düzenleme sürecine dikkat çekerek 28 Çin internet şirketine yatırım yapılamaz etiketi yapıştırmıştı.

Halka arzlarda ABD'li regülatörlerle diyalog vurgusu

Diğer taraftan New York’ta halka arz edilmiş şirketlerin kotasyondan çıkarılmasına yol açabilecek konu da Çin’in en önemli finans organı tarafından ele alındı. ABD’li regülatörlerle ‘iyi diyalog’ kurulacağı kaydedildi. Pekin yönetimi daha önce bu kadar güçlü ifadeler kullanmamıştı.

Mizuho Bank stratejisti Ken Cheung, söz konusu ifadelerin Çin-ABD ayrışmasına yönelik kaygıları giderilmesine yönelik olduğu yorumunda bulundu.

Nitekim Çin’de SPK görevi icra eden kurum tarafından bir kaç saat sonra yapılan açıklamada Amerikan düzenleyici kurumlarıyla işbirliği çabalarının ‘en kısa sürede’ yoğunlaştırılacağı kaydedildi.

Washington yönetimi, defterlerini uluslararası denetime açılmadıkları takdirde Çinli şirketleri kotasyondan çıkarma doğrultusunda adımlar atıyordu.

Gelişmelerin ardından Didi Global hisseleri New York’ta seans öncesi işlemlerde yüzde 40’dan fazla yükseldi. Alibaba ve JD hisseleri de yine seans öncesi işlemlere yüzde 30’a yakın yukarıda başladı.

Bu arada yurtdışında arzlara ilişkin yatırımcı kaygıları ayrıca hafifletildi. Komite, net ifadelerle arzların destekleneceğini kaydetti.

Gayrimenkul sektörünün risklerine yönelik kritik mesajlar

Kararlarda emlak piyasasıyla ilgili satırlar da gözlerden kaçmadı. Çin yönetimi ‘konut inşa şirketlerin risklerinin etkin politikalarla giderileceğini’ kaydetti.

Evergrande hisseleri günü yüzde 11 yükselişle tamamladı. Sorunlu konut şirketlerinin tahvillerinde 10 senti aşan artışla dikkat çekti.

Hükümetin konut hamlesi Komite toplantısıyla kalmadı. Piyasalar kapandıktan sonra emlak vergisi pilot uygulamalarının bu sene genişletilmeyeceği ilan edildi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde emlak vergisi uygulanmıyor. Çin hükümeti, bıçak sırtında bulunan pazarı ürkütmeden vergi toplamanın yollarını arıyor. Bu doğrultuda pilot uygulamalara girişiyor.