Çin'in domuz eti sıkıntısı ABD'li çiftçilere avantaj sağlayabilir
Çin'de domuz eti fiyatlarının son bir yılda neredeyse iki katına çıkması ithalat ihtiyacını artırıyor. Ticaret anlaşması kapsamında gerçekletirilmesi beklenen ithalat miktarı ise henüz belirsiz
Afrika domuz ateşi geçtiğimiz sene Çin’deki domuz çiftliklerini vurarak domuz eti arzında ciddi sıkıntılara sebep olmuş ve domuz eti fiyatlarını iki katına çıkarmıştı.
Geçtiğimiz sene afrika domuz ateşi hastalığının Çin’deki domuz çiftliklerini vurarak domuz eti arzında ciddi sıkıntılara sebep olması ve domuz eti fiyatlarını iki katına çıkarmasıyla Çin’in domuz eti ithalatına her zaman olduğundan daha fazla ihtiyacı ortaya çıktı.
Bu durum ise ABD Çin’in anlaşmaya varmaları durumunda ABDli çifçiler arasında bir iş imkanı haline geldi.
Geçtiğimiz sene yaşanan afrika domuz ateşi hastalığı sebebiyle fiyatlar neredeyse iki katına çıkmış ve verilere göre, Çin’in bu sene domuz eti üretimi yüksek olasılıkla birkaç milyon ton düşecek.
Pekin merkezli BRIC-Agri Info.verilerine göre, Aralık ayında , bir kilogram domuz eti ortalama olara 22.50 yuan seviyesindeyken Ticaret Bakanlığı verilerine göre, geçtiğimiz hafta bir kilogram domuz eti fiyatı 42.46 yuan seviyesine tırmandı.
Bloomberg’in Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine dayandırdığı haberinde Çin’de Haziran Eylül arasında domuz eti üretimi yüzde 17.2 gerileyerek 31.8 milyon tona düştüğü belirtildi.
Aynı zamanda, devam eden ticaret müzakerelerinde ABD’nin taleplerinden biri de Çin’in milyarlarca dolarlık Amerikan tarım ürünü satın alması üzerineydi.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen haftaki ticaret müzakerelerinin sona ermesinin ardından Çin’in, yaklaşık 40 milyar ila 50 milyar dolarlık Amerikan tarım ürünü alımlarını içeren “çok önemli bir aşamada bir anlaşma” yapmaya karar verdiğini söylemişti.
Pekin tarafından miktar henüz onaylanmadı.
Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng önceki gün yaptığı açıklamasında ABD’den gerçekleşmesi beklenen domuz eti ithalatına ilişkin,” Çinli şirketler alımlarını iç pazardaki talebe göre ayarlayacaklar. Çin geniş bir piyasa. Ticaret savaşının mümkün olduğunca çabuk sona ermesi ve tarifelerin kaldırılması tarımın da dahil olduğu ekonomi ve ticaret alanında çift taraflı işbirliği için destekleyici olacaktır.” demişti.
Bununla birlikte Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde Çin’in, ABD ürünlerine uyguladığı tarifeleri kaldırmadığı sürece ABD’den yıllık 50 milyar dolarlık tarım ürünü almakta zorluk çekeceği bunun ortadan kalkması için de Trump’ın ticaret savaşının başından bu yana koyulan tüm tarifeleri geri çekmesi gerektiği bildiriliyor.