Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin'in kara listesi yabancı işletmeler için belirsizliği artırıyor

Çin'in kara listesi yabancı işletmeler için belirsizliği artırıyor

Çin Ticaret Bakanlığı hafta sonu güvenilmez kuruluşlar listesine ilişkin uzun zamandır beklenen detayları açıkladı

Giriş: 22 Eylül 2020, Salı 13:13
Güncelleme: 22 Eylül 2020, Salı 13:13

Beyaz Saray Asya'nın en büyük ekonomisinin teknoloji şirketlerini hedef almayı sürdürürken, diğer yandan Çin hükümeti yabancı işletmelere Pekin ile zıt düşmemeleri konusunda baskı yapmaya başlıyor.

Çin Ticaret Bakanlığı hafta sonu uzun bir zamandır beklenen güvenilmez kuruluşlar listesine giren şirketlerle ilgili hükümlerini açıkladı. Belge, ABD Ticaret Bakanlığı'nın adı geçen şirketleri ABD menşeli kalemlere erişimini engelleyen kara listesine oldukça benzer.

Eurasia Group danışmanlık şirketinde Çin ve Kuzeydoğu Asya biriminden Michael Hirson, Pazartesi günü yayınlanan notta, "Pekin büyük bir ihtimalle yıl sonuna kadar, belki de gelecek günlerde kara listede en azından ABD'den bir şirketin ismini telaffuz edecek. Ancak bu aracı hedefli bir şekilde kullanacak, özellikle de ilk aşamalarında." dedi.

Hirson, kara listenin "ABD ve Batılı müttefiklerinin yasal ve siyasi etkileriyle Pekin'in arasında sıkışmış çok uluslu şirketlerin karşı karşıya olduğu ikilemi gösterdiğin" ifade etti.

Çin Ticaret Bakanlığı güvenilmez kurumlar listesini ilk olarak Mayıs 2019'da açıklamıştı. Söz konusu adımın hemen öncesinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi Çinli telekomünikasyon devi Huawei'yi kara listeye eklediğini bildirdi. Bu adım ile birlikte Huawei'nin ABD'li tedarikçiler ile çalışması yasaklandı. Huawei'nin satış geliri geçen yıl şirketin kendi tahminlerini 12 milyar dolar ıskaladı. Kâr artışı önceki iki yıla kıyasla yavaşladı.

Eurasia Group danışmanlık şirketine göre Çin'in kara listesine konu olabilecek şirketler arasında Cisco, Dell/EMC, HP, Lockheed Martin ile Rockwell Collins bulunuyor. Daha az cazip hedefler ise Apple ve Microsoft.

Cnbc.com