Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekim ayında Çin ithalatındaki geniş çaplı zayıflamaya rağmen Rusya'dan satın alımlar arttı.

Pekin'in bu yılki en büyük kotasını açıklamasının ardından rafinerilerin akaryakıt ihracatında artış beklentisine yanıt vermesiyle ham petrol alımları iyi bir noktada olsa da, yavaşlayan ekonomi gazdan bakıra kadar olan bir çok kalemin sevkiyatını kısıtladı.

Çin gümrük verilerine göre Rusya'dan petrol ithalatı geçen ay yüzde 16 artışla 7,72 milyon tona yükseldi. Artış, Çin'in rafinerilerinin gelecek ayın başlarında uygulanmaya başlayacak yeni yaptırımların ardından Rus kargolarının akışını sürdürmek için Pekin'den yardım istemesiyle geldi.

5 Aralık'tan itibaren Avrupa Birliği, Rus ham petrolünün finansmanını, sigortalanmasını ve nakliyesini yasaklayacak ve bu da ithalatçıları başka geçici çözümler bulmaya zorlayacak.

Savaşdan bu yana toplam ithalat yaklaşık 59,5 milyar dolar

Rusya'nın sıvılaştırılmış (LNG) doğal gaz satışları, Çin'in genel olarak süper soğutulmuş yakıt alımlarındaki yüzde 34'lük düşüşe rağmen, Ekim ayında bir yıl öncesine göre yarıdan fazla artarak 756 bin tona yükseldi. Çin, yılın başından bu yana Rus gazının ana kanalı olan boru hatları yoluyla ithalat bildirmiyor.

Rusya'dan yapılan kömür ithalatı ise yüzde 26 artışla 6,4 milyon tona yükseldi. Bu, petrol ürünleri de dahil olmak üzere Rusya'nın toplam enerji alımlarını geçen ay 7,7 milyar dolara çıkardı. Bu rakam Eylül ayı için revize edilen 7,6 milyar dolardan biraz yüksek, ancak geçen yılki 5,4 milyar doların oldukça üzerinde. Bu ayki enerji ithalatı ile birlikte Rusya'nın Ukrayna'da savaşa başlamasından bu yana toplam ithalat yaklaşık 59,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş oldu.

İşgalin neden olduğu enerji fiyatlarındaki küresel artış nedeniyle ithalat değerleri artmış olsa da, Çin'in Rusya'dan alımları bazen indirimli oranlarda gerçekleşti.