Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Ulusal Haber Ajansı Xinhua’nın haberine göre, Çin ABD ile gümrük vergilerinin artırıldığı mevcut durumda ticaret görüşmelerini sürdürmekle ilgilenmezken, ekonomiyi desteklemek için hükümet tarafından verilen teşviklerin artırılacağı belirtildi.

Çin'in devlet kontrolündeki Xinhua Haber Ajansı ve Komünist Parti yayın organı Halkın Günlüğü tarafından yönetilen Taoran Notes blogundaki bir yoruma göre ABD’nin iyi niyetini göstereceği bir hareket gelmediği sürece ticaret temsilcilerinin Çin’e gelerek ticaret görüşmeleri yapmasının bir anlamı olmadığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng, ABD heyetinin Pekin’e gelerek ticaret görüşmelerini sürdüreceklerine yönelik bir bilgisinin olmadığını belirtti.

Görüşmelerin durdurulacağına yönelik  sinyaller sonrası dikkatler Donald Trump ve Xi Jinping’in görüşmeleri beklenen Japonya Osaka’da gelecek ay gerçekleşecek G-20 Liderler Zirvesine yöneltildi.

İki liderin Aralık ayında Arjantin’de gerçekleşen görüşmeleri sonrası müzakeler Mayıs ayında Washington’da gerçekleşmesi planlanan görüşmeye kadar yoluna girmişti.

Çin eski Ticaret Bakanı Zhou Xiaoming, ABD’nin bazı kilit konularda ödün vermemesi durumunda Çin’in görüşmeleri sürdüreceği çok az nokta olduğunu belirtti. 

ABD geçtiğimiz Cuma gününden beri geçerli olan 5,700 farklı ürün kategorisindeki ithalata uygulanan vergi yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarmış Çin tarafından cevaben 60 milyar dolar değerindeki ABD ürününe yönelik vergi tarifesinin 1 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere 5 binden fazla ürünü kapsayan kalemde % 5 ile % 25 aralığında yükseltileceğini açıkladı.