Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyada birçok ülkenin açılma sürecine girmesi ve bunun etkisiyle küresel talepte yaşanan hızlanma Çin'in ticaret verileri üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Ülkede ihracat Mayıs ayında bir önceki aya göre sınırlı bir yükseliş kaydetse de gücünü korudu.

Mayıs ayında Çin'in dolar bazında ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkede ihracatın Mayıs'ta yüzde 32 artacağı yönündeydi. Nisan ayında ise Çin'in ihracatı yıllık yüzde 32 artış kaydetmişti.

Çin'in güçlü ithalat performansı Mayıs ayında da devam etti. Dolar bazlı ithalat Mayıs'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 arttı. Ekonomistler ülkenin ithalatının Mayıs'ta yüzde 54 artacağını öngörmüştü. Nisan ayında ise ithalat yıllık bazda yüzde 43 artmıştı.

Rakamların ardından Çin'in dış ticaret fazlası Mayıs'ta 45,53 milyar dolarla beklentilerin altında kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 50,75 milyar dolarlık dış ticaret fazlası şeklindeydi. Nisan ayı dış ticaret fazlası ise 42,86 milyar dolara revize edildi.