Çin'in yurt içinde soya fasulyesine talebin düşmesini ABD geriliminde faydasına kullandığı bildiriliyor
Çin'in birinci faz ticaret anlaşması gereği ABD'den gerçekleştirdiği tarım ithalatını durdurma kararında iç talepte soya fasulyesine olan talebin düşmesi olduğu belirtiliyor
CNBC'de yer alan habere göre, analistler Çin'in kamu şirketlerine ABD'den soya ithalatını durdurmalarını söylemeleri temel olarak Çin'deki düşük talepten kaynaklanan faydacı bir hamle olduğu belirtiliyor.
Pazartesi günü Çin'in kamu iştiraki olan iki büyük şirkete soya fasulyesi ve domuz eti gibi ürünler için geniş çaplı alımlarını durdurmaları talimatı verilmişti. Bu hamle geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın Hong Kong'un özel statüsünü kaldırmasının ardından alındı.
Çin'de soya fasulyesi talebi güçlü değil
Bank of Communications Araştırma Direktörü ve ve Kıdemli Stratejisti Hao Hong konuya ilişkin , 'Çin'in bu kararında virüs salgınının ABD ve Çin arasındaki lojistik anlaşmaları kısmen bozmuş olmasının ve virüs salgınından sonra iç talepte düşüş yaşanmasının etkili olduğu' değerlendirmesinde bulundu.
Çin ekonomisinde kademeli olarak toparlanma kaydedilse de insanlar daha önce olduğu gibi harcamaya yönelmiyor ve dışarıda yemek yemeye çıkmıyor, bu da soya fasulyesine olan talebi düşürüyor.
Hong Salı günü CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Ulaşıma yönelik endişeler ve iç talepteki düşüş göz önüne alındığında Çin'in ABD'den tarımsal ürün ithatına daha az ihtiyaç duyması süpriz değil" dedi.
Nisan ayında Çin'in ABD'den ithalatı dolar bazında bir öncek,i yılın aynı dönemine göre yüzde 11 gerilemişti.
Geçtiğimiz hafta , Çin'in kuzeybatı eyaletinde bir Afrika domuz ateşi salgını bildirildi. Domuz ateşi salgını, Çin'in domuz sürülerini azalttı ve yem olarak kullanılan soya fasulyesi talebini olumsuz etkiledi.