Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Kasım ayında, piyasa istihbarat firması Kpler'e göre, günlük yaklaşık 600 bin varile denk gelen 18 milyon varil civarında petrol ithal etti. Bu, Ekim ayına göre yaklaşık yüzde 40'lık artışı ve Ağustos ayından bu yana en büyük hacmi işaret ediyor. Ancak petrol ithalatı önümüzdeki aylarda, kısmen bağımsız rafineriler üzerindeki daha geniş kısıtlamalar ve virüs tedbirlerinden dolayı azalan talepten dolayı sınırlanabilir.

Çaydanlık olarak adlandırılan Çin'in bağımsız rafinerileri, Ekim ayı ortasında sağlanan yeni ithalat tahsislerini kullanmaya çalışmaları ile birlikte, yıl sonuna dek yoğun alımlara hazırlanıyordu. Bu durum, teslimatı genellikle bir haftadan az süren Uzak Doğu'dan gelen Rus ESPO (Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu) petrolünü ve Çin açıklarında, Singapur ve Malezya civarındaki tankerlerde depolanan İran petrolünü ön plana çıkardı.

Kilit Asya bölgelerinin açıklarında denizde depolanan ham petrol ve kondansatın toplam hacmi, Kpler'e göre, 9 Aralık itibarıyla Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Kpler, bu petrolün yarıdan fazlasının İran ve Venezuela'dan geldiğini hesaplıyor. Piyasa çevreleri, İran kargolarının ICE Brent fiyatına kıyasla en az 4 dolar iskontolu satıldığını kaydettiler.

Ancak Kpler'den gelen veriler, Aralık 2020'den bu yana İran'dan petrol alınmadığını gösteren Çin'in resmi verileri ile uyuşmuyor. Bu petrol geçmişte genellikle Umman ve Malezya orijinli olarak tekrar etiketleniyordu.