Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ticaret tansiyonunun yükselmesiyle Amerikan şirketleri için Çin’deki atmosfer gittikçe daha kompleks bir hal alıyor, Çin şirketleri ise adaptasyon yolları arıyor.

Cuma günü Çin’in 75 milyar dolar değerindeki ABD ürününe 1 Eylül ve 15 Aralık’tan itibaren geçerli olmak üzere ek gümrük vergileri uygulanacağını planladığını açıklamasına cevaben ABD Başkanı Trump ertesi gün sosyal medya platformu Twitter üzerinden, yönetiminin 550 milyar dolarlık Çin ürünü için tarifeleri yükseltebileceğini belirtti.

Ek gümrük vergilerilerinin son halkası, yıl sonunda ABD tarafından ithal edilen tüm Çin ürünlerinin ek gümrük vergisine tabi olacağına işaret etti.

Bu durum halhazırda iç ekonomide yavaşlama baskısıyla yüz yüze kalan Çin ekonomisinin sırtına daha fazla yük bindirmesine rağmen veriler ve diğer analizler Çin’in dayanıklı kalabilmek için bazen ek gümrük vergilerinin bedelini sırtlamak da dahil bazı çözümler üreteceğini bildirdi.

Çin Eski Ticaret Bakanı Yardımcısı Wei Jianguo Pazar günü CNBC’ye yaptığı açıklamasında Çin tarafının adil ve eşit bir ticaret anlaşması beklediğini ve ticaret savaşından doğabilecek olası negatif etkilere de hazırlık yapıldığını belirterek, “Çin-ABD ticaret geriliminin uzun vadeli bir durum olduğuna ikna oldum” dedi.

Pekin merkezli  düşünce kuruluşu China Center for International Economic Exchanges’in Genel Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkan Vekili olan Wei Jianguo, CNBC ile telefonda gerçekleştirdikleri röportajda “Korkmuyoruz” dedi.

Wei Jianguo Çin iş dünyasının desteklenmesi için hazırlanmış 4 modeli şu şekilde sıraladı,

-Hükümet desteğini artırmak

-Serbest ticaret bölgeleri ve Kuşak Yol Projesi gibi Pekin Merkezli büyük altyapı projeleri  üzerinden diğer uluslararası piyasalara erişim sağlamak

-Devlet destekli ve yabancı girişimler için yüksek kaliteli işletme ortamı oluşturmak

-Vergi ve ödeme kesintilerine yönelik politikalar oluşturmak

Dünyanın en büyük iki ekonomisi bir yıldan fazla bir süredir yükselen bir ticaret çatışmasına girdi.

Anlaşmazlık başlangıçta ABD’nin Çin ile olan ticaret açığına odaklanırken, ABD tarafının şikayetleri Çin piyasalarına erişimin adil olmayışı ve teknoloji transferi konularına kadar genişlemişti.

 

 

CNBC