Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei Bloomberg HT'de Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı.

Wei ülkelerle ticareti artırıcı ve kolaylaştırıcı önlemlerin hayata geçirilmesini planlayan'Bir Kuşak, Bir Yol' inisiyatifinde yer alan 150 ülkenin toplam 6 trilyon ticaret hacmine ulaştığını bildirdi. 'Bir Kuşak, Bir Yol' inisiyatifinin 6 yıl önce Devlet Başkanı Jinping tarafından başlatıldığını söyleyen Wei Çin'in inisiyatife 90 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını belirtti.

Bu 6 yılda 150 ülkenin aktif şekilde bu inisiyatifte yer aldığını ifade eden Wei 6 trilyonluk ticaret hacminin gerçekleştiğini, Çin'in bu ülkelere toplam 90 milyar dolar yatırım yaptığını ve toplam 300 bin civarında istihdam sağlandığını bildirdi. Wei özellikle son yıllarda bu inisiyatifle Çin'in dışa açılım adımlarını hızlandırdığını söyledi.

"TİCARET SAVAŞINI BİZ BAŞLATMADIK"

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimine dair ise Wei, "Bu gerilimi biz başlatmadık, biz başından beri istişare ile çözülmesini istiyoruz, yani istişareye açığız. Devlet başkanımız, bürokrasimiz olsun farklı sözler söylemiyoruz, görüş birliği içindeyiz. ABD tarafı böyle değil. Biz çatışma istemiyoruz. Bu gerilimin her 2 tarafın çıkarlarını zedeleyeceğini biliyoruz. Ne olursa olsun kendi menfaatlerimizi koruyacağız" şeklinde yorum yaptı.