Bloomberght
Bloomberg HT Haberler “Çin kritik programın adını anmadı”

"Çin kritik programın adını anmadı"

WSJ'nin haberine göre Çin "Made in China 2025" programını ABD'nin talebiyle hükümetin resmi sanayi programından kaldırdı ancak sanayi politikasını değiştirdiğine dair fazla bir işaret bulunmuyor

Giriş: 06 Mart 2019, Çarşamba 11:35
Güncelleme: 06 Mart 2019, Çarşamba 11:35

Wall Street Journal'ın haberinde ABD – Çin ticaret anlaşmazlığının merkezinde bulunan “Made in China 2025” programının hükümetin resmi sanayi programından kaldırıldığı ancak bunun “sadece sözde” kaldığı belirtildi.

Çin malı alın”

Çin Başbakanı Li Keqiang'ın Salı günkü konuşmasında Trump hükümetinin eleştirilerinin odağındaki planı işaret etmediği, buna karşın Çin hükümetinin yüksek sanayiyi teşvik edeceğini söylediği ve yeni nesil bilgi teknolojisi, kaliteli ekipman, biyotıp ile yeni enerjili otomobiller olmak üzere desteklenecek sektörlerin listesini paylaştığı ifade edilen WSJ haberinde bu ifadenin “Made in China 2025” programında da bulunduğunu ve “Çin malı alın” şeklinde benzer bir amaç taşıdığının altı çizildi.

Haberde yaklaşık üç bin delegeye konuşan Li'nin ifadelerine yer verildi: Hükümet Çin'i imalatta güçlü hale getirmek için daha hızlı çalışacak. Beijing, daha fazla yerli ve yabancı kullanıcıyı Çin mal ve hizmetleri seçmeye teşvik edecek.

Trump yönetiminde tutumu daha sert olanlar endişelerinde haklı gibi görünüyor”

Haberde, Çin ve ABD bir yıl süren ticaret savaşını sona erdirecek bir anlaşmaya yaklaşırken, Li'nin açıklamalarının Beijing'in hükümet güdümündeki ekonomik modelinden vazgeçmeyeceği ve ABD'nin elinde kötü bir anlaşma kalacağı şeklindeki şüpheleri desteklediği belirtildi.

WSJ haberinde Cornell Üniversitesi ekonomisti Eswar Prasad'ın “Bunlar tam olarak Trump yönetiminde tutumu daha sert olanların Çin'in değiştireceğine inanmadığı yapısal politikalar. Bu ifadeler Ulusal Halk Kongresi'nden geliyor; endişeleri haklı gibi görünüyor.” şeklindeki sözlerine yer verildi.

Trump yönetimi, Beijing'in Çin'i imalatta küresel lider yapmayı hedefleyen beş yıl önce açıkladığı “Made in China 2025” planını yerli şirketlere devlet desteğini ve yabancı şirketlerden teknoloji transferini teşvik ederek adil rekabete yönelik bir tehdit olarak değerlendiriyor.

Çin Made in China 2025 programını değiştirmeyi kabul etti”

Washington'dan gelen baskı sonrasında Beijing, “Made in China 2025” programını yabancı şirketlere Çin'e daha kolay giriş imkanı veren yeni bir programla değiştirmeyi kabul etti. Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanı Miao Wei, Salı günkü açıklamasında Çin'in sanayi politikasının gelecekte “rekabetçi tarafsızlık” konseptine bağlı kalacağının altını çizdi. NAFTA anlaşması yeniden müzakere edilirken Trump yönetimi tarafından öne sürülen rekabetçi tarafsız ilkesine göre hükümetler KİT'leri özel şirketlere yeğleyemeyecek.

Bakan Miao, gelişmelerle ilgili “Geçmişte yaşadığımız ayrımcılık sorunları ortadan kalkacak.” dedi.

Çin Made in China 2025 programından çok önce de sanayi politikasına sahipti ve çok sonra da sahip olmayı sürdürecek”

Ancak WSJ haberine göre bu uygulamanın hayata geçeceğine dair pek az sinyal bulunuyor. Çin'in üst düzey ekonomik planlama ajansı Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun Salı günkü ayrı bir raporunda hükümetin stratejik, gelişen sektörlerin gelişmesine destek olacağı belirtildi.

Maliye Bakanlığı'nın 2019 bütçe raporunda bakanlığın yüksek kalite üretimi teşvik etmek için kamu fonlarına tam destek vereceği ve stratejik önem taşıyan kilit sektörlere sermaye ile kaynak sağlanacağı ifade edildi.

Haberde görüşüne yer verilen Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar düşünce kuruluşu Çin ekonomisi uzmanı Scott Kennedy, konuyla ilgili olarak “Çin Made in China 2025 programından çok önce de sanayi politikasına sahipti ve çok sonra da sahip olmayı sürdürecek. Şişe yeni ancak içindeki aynı.” diyor.