Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de likidite endişelerini azaltmayı hedefleyen merkez bankasının faiz indirimlerini takip eden yeni kurumsal krediler için baz faiz oranı Kasım'da geriledi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre bir yıl vadeli ana faiz oranı (LPR) Kasım ayında yüzde 4.15 olarak belirlendi. Ekim'de yüzde 4.20 idi.

Bankanın bu ay iki piyasa faizini düşürmesi ve finansal sisteme likidite enjekte etmesinin ardından bazı analistler LPR'de en az 5 baz puan indirim bekliyordu. Beş yıl vadeli faiz oranı yüzde 4.85'ten yüzde 4.80'e düşürüldü.

Çin Pazartesi günü kısa vadeli açık piyasa işlemlerine uyguladığı maliyeti Ekim 2015'ten beri ilk kez azalttı. PBOC aynı zamanda 15 Kasım'da sürpriz bir şekilde 29 milyar dolarlık orta vadeli nakit enjekte etti ve 1 yıllık banka fonlamalarının maliyetini düşürdü.

Bankaların yeni kredi talep eden müşterilerine uyguladığı fiyata ilişkin piyasa göstergesi olan LPR yaklaşık olarak her ayın 20. günü açıklanıyor. Çin'in LPR'yi belirlemede rolünün bulunmasıyla birlikte PBOC'nin kurumlara uyguladığı yıllık borç verme oranıyla bağlantılı olan faiz, 18 bankanın tekliflerinden oluşuyor.