Çin, "Kuşak ve Yol"da küçük projelere yönelecek
Kuşak ve Yol Girişimi'nin 10 yıllık planını ortaya koyan bir hükümet belgesinde, Çin'in girişimde yer alan ülkelere yuanın daha fazla kullanılması için baskı yapacağı ve küçük projelere öncelik vereceği bilgisi yer aldı.
"Yüzyılın projesi” olarak adlandırılan Kuşak ve Yol Girişimi’nin 10 yıllık planını ortaya koyan bir hükümet belgesine göre, Çin küçük projelere öncelik vermeyi planlıyor.
Ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan olumlu sonuçlar hedefleyen bu projelerin aynı zamanda da hızlı etki yaratması bekleniyor.
Öte yandan belgede, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında uygulanan projelerde yuanın küreselleşmesini teşvik etmeyi de planladığı bilgisi yer aldı. Söz konusu belgelerde ayrıca, Çin'in Kuşak ve Yol Girişiminde yer alacak ülkelerle ikili iş birlikler aracılıyla yerel para birimlerinin kullanımını istikrarlı bir şekilde ilerleteceği kaydedildi. Finansal kurumların yurt dışı yatırımlarda yuanın daha fazla kullanılmasını teşvik edeceği de belirtildi.
Çin'in Kuşak ve Yol projesi kapsamında yapılan altyapı yatırımlarına verdiği kredilerden alacağı 1 trilyon doları aştı. Ancak son yıllarda pandemi ve Çin'deki yavaşlamanın küresel ekonomiyi yavaşlatması nedeniyle ivme azaldı.
Proje, 6 ana kara güzergahtan oluşuyor
Kuşak ve Yol Girişimi, 6 ana kara güzergahı ve Deniz İpek Yolu'ndan oluşuyor.
Çin'den Avrupa'ya uzanan ilk güzergah, "Yeni Avrasya Kara Köprüsü" (NELB) olarak adlandırılıyor. Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden başlayarak Hazar Denizi'nin kuzeyinden Kazakistan üzerinden Rusya'nın batısına, oradan Doğu Avrupa'ya ve Almanya'ya kadar uzanan bir demir yolu ulaştırma ağı oluşturuyor.
Kuşak ve Yol Girişimi, yalnızca kıtaları kateden güzergahları değil aynı zamanda Çin'in çevresindeki coğrafi nedenlerle erişimin zor olduğu Himalaya ve Sibirya bölgeleriyle de kara bağlantılarını artırmayı hedefliyor.