Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası küçük bankalar için zorunlu karşılık oranını 1 yüzde puanı düşürdü.

Banka, açıklamasında, indirimin 15 Nisan ve 15 Mayıs'ta her biri 0.5 yüzde puanı olmak üzere iki safhada gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu adım sonucu 400 milyar yuanlık (56 milyar dolar) uzun vadeli fon serbest kalmış olacak.

Çin Merkez Bankası ayrıca bankaların fazla rezervine uyguladığı faizi de 7 Nisan'dan geçerli olmak üzere yüzde 0.72'den yüzde 0.35'e indirdi. Banka, açıklamasında, likiditeyi bol ve yeterli seviyede tutacağını kaydetti ve temkinli para politikasının daha esnek olacağını tekrarladı.

PBOC'nin rezerv karşılık indirimi bankanın genişleme politikasına, diğer küresel merkez bankalarına kıyasla daha ılımlı kalan yaklaşımının devamı niteliğinde. Önemli merkez bankaları tahvil alım taahhütlerinde bulunurken, özel sektöre doğrudan borç verme gibi daha radikal adımlar atmıştı.

Çin'de ekonomik faaliyetler, hükümetin koronavirüsün yayılmasını önlemek için çarkları durdurmasıyla ilk çeyrekte neredeyse kesin bir şekilde daralma kaydedecek. 

Şanghay'da ANZ Banking Group piyasa ekonomisti Xing Zhaopeng, "İndirim varlık kalitesi koronavirüsten etkilenen küçük bankaları desteklemeyi hedefliyor. Bankaları küçük ve orta ölçekli şirketlere daha fazla kredi vermeye cesaretlendirmek için ikinci çeyrekte daha fazla likidite enjeksiyonu ve regülasyon ayarlamaları olacak." dedi ve bir yıllık ana faiz oranının 20 baz puan indirilmesini beklediğini sözlerine ekledi.