Advertisement
HABERLER ABONE OL

(güncellendi)

Çin Merkez Bankası (PBOC), hükümetin şaşırtıcı bir şekilde Baoshang Bank Co.'ya el koyma kararının ardından borçlanma maliyetlerindeki hızlı yükseliş sonrası, bankaların fonlama konusunda sıkışabileceğine ilişkin endişeleri azaltmak için harekete geçt..

PBOC Çarşamba günü açık piyasa işlemleri yoluyla piyasaya net 250 milyar yuan (36 milyar dolar) verdi. Bu, haftanın ilk iki günündeki 150 milyar yuanın ardından 17 Ocak'tan bu yana en büyük fonlama miktarını işaret ediyor. PBOC'un bu adımı, bu hafta yedi günlük repo ve bir aylık bankalararası faizlerinin her ikisinin birden güçlü yükselmesine neden oldu.

Analistler, küçük bankalar için fonlama koşullarının, daha az sayıda yatırımcının bu bankalar için önemli bir finansman kanalı olan pazarlık edilebilir mevduat sertifikası satın almakta daha az istekli olmaları ile birlikte daha da kötüleşmesini bekliyorlar. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Baoshang Bank'ın 5 milyar yuanın üzerinde pozisyona sahip çoğu finansal kurum olan bankalararası kreditörlerine ana paranın en az yüzde 70'i ödenecek.

Hong Kong'da China Securities International sabit getirili menkul kıymetler direktörü Gary Zhou, "Merkez bankasının piyasa güvenine istikrar getirmek için hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerek, aksi halde daha küçük bankalar ve banka dışı finans kurumlar likidite krizinden dolayı zarar görecek" şeklinde görüş bildirdi.