Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang, Hong Kong’daki bir seminere video mesajı yoluyla yaptığı açıklamada, “Kreditörler ve hissedarların hak ve çıkarlarına, yasal öncelikleri göz önünde bulundurularak tümüyle saygı gösterilecektir” dedi.

Yi, Evergrande sorununun bir piyasa olayı olduğunu ve piyasa odaklı bir yolla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yi, China Evergrande Group’un geçen hafta yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği yolunda bir açıklama yaptığını, bunun Hong Kong’da endişeleri artırabileceğini, ancak Hong Kong’un finansal faaliyetler için etkili bir sistem kurduğunu ve bu gibi sorunları çözmek için iyi tanımlanmış yasal bir çerçeveye sahip olduğunu sözlerine ekledi.

PBOC Başkanı, birkaç firma yüzünden kısa vadede ortaya çıkan risklerin Hong Kong’un finans sistemini uzun vadede zayıflatmayacağını belirtti.

Fitch’ten yapılan açıklamada Çin gayrimenkul devi Evergrande ve iştirakleri Hengda ve Tianji’nin notlarının C’den “sınırlı temerrüde” düşürüldüğü belirtildi.

Açıklamada not indiriminin Tianji’nin 645 milyon dolarlık yüzde 13 tahvili ve 590 milyon dolarlık yüzde 13,75 tahvilinde ödemesiz dönem geçmesine rağmen ödeme yapılmamasını yansıttığı bildirildi.

Kaisa Group’un notunu da salı günü 400 milyon dolarlık dolar cinsi tahvil ödemesini yapmamasından sonra sınırlı temerrüde düşüren Fitch Ratings, bu tahvilin ödenmemesinin diğer tahvillerin de temerrüde düşme riskini artırdığını vurguladı.

Kaisa Çinli konut geliştiricileri arasında dolar cinsinden tahvil ihraç eden en büyük üçüncü şirket konumunda ve halihazırda 11,6 milyar dolarlık tahvil borcu bulunuyor.

Susquehanna Financial Groups’un verilerine göre, çip teslimat süresi Ekim ayına göre dört gün artarak 22,3 haftaya yükseldi. Böylece çip teslimat süresi şirketin verileri derlemeye başladığı 2017 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

Birçok otomobil üreticisi bu yıl yaşanan çip tedarik krizinden dolayı üretim 2021 üretim hedeflerini aşağıya çekmişlerdi. Renault, çip tedarik sıkıntıları nedeniyle 2021’de 500 bin araç daha az üreteceğini ama tam yıl operasyonel kar marjı oranının yılın ilk yarısına paralel olmasını beklediğini söylemişti.

Toyota Motors da yarı iletken darlığı ve Çin’de elektrik enerjisi yetersizliğinden dolayı küresel otomobil üretimini Kasım ayında yüzde 15 azaltarak 150 bin araca düşüreceğini açıklamıştı.

Çip üreticisi Intel ise ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) çip üretiminde kullanılan Optiplane ithalatına yasak getirmesinin çip krizini daha da kötüleştirebileceğini düşünüyor.