Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) Pazartesi günü, yaklaşan devlet tahvili satışları öncesi ticari bankalara likidite sağladı. Banka bu fonları, ekonomideki toparlanma ile birlikte, faizi değiştirmeden verdi.

PBOC, orta vadeli kredi imkanı yoluyla bir yıl vadeli fonlama ile piyasaya 700 milyar yuan (101 milyar dolar) verdi. Merkez bankası Cuma günü, Pazartesi günü düzenlenecek bu operasyonun vadesi aynı gün dolacak 400 milyar yuanlık ve 26 Ağustos'ta dolacak 150 milyar yuanlık kredileri dengelemek için yapılacağını duyurmuştu.

PBOC, ekonominin yavaş bir şekilde toparlanması ile birlikte, piyasalara finansal riskleri artırmadan devlet tahvili alımı yapabilmeleri ve kredi sağlayabilmeleri için yeterli para vermeye çalışıyor. Pazartesi günkü paraya ek olarak, merkez bankası geçen hafta piyasalara Mayıs ayından bu yana en büyük miktarlı kısa vadeli fonu sağlamış ve bu ay yaklaşık 500 milyar dolara ihtiyacı olan bankacılık sisteminin yükünü hafifletmeye çalışmıştı.

Singapur'da Natwest Group Plc Çin ekonomisti Liu Peiqian, "Net nakit enjeksiyonu, PBOC'nin likidite seviyelerini bol tutmak için daha genişlemeci bir tutum aldığını işaret ediyor. Böylelikle ticari bankalar tahvil arzına ve kredi büyümesinin istikrar kazanmasına yardımcı olabilir," dedi ve "Bu hareket, yavaş ekonomik toparlanmaya bir tepkiden ziyade, politika devamlılığını sağlamanın ve istikrarın bir işareti" şeklinde görüş bildirdi.

PBOC Pazartesi günkü fonlamada faizi değiştirmeyerek yüzde 2.95'te bıraktı. Çin'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşrek yüzde 2.93'e indi.

Pekin'de Citic Securities Co. sabit getirili menkul kıymetler araştırma müdürü Ming Ming, "Merkez bankasının enjeksiyonu beklenenden fazlaydı," dedi ve "PBOC'nin nötr para politikası duruşu Ağustos ayında gevşeme eğilimi gösteriyor. 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yüzde 2.8 civarına düşmesini bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.