Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, finansal kuruluşlara orta vadeli kredi kolaylığı yolu ile sağladığı 1 yıl vadeli 700 milyar yuanın (110.19 milyar dolar) faiz oranını (MLF) 10 baz puan indirerek yüzde 2,95'ten yüzde 2,85 seviyesine indirdi.

Piyasa katılımcıları arasında faiz azaltımına yönelik görüşlerin artmasına rağmen ekonomistlerin büyük çoğunluğu Merkez Bankası'nın orta vadeli kredi kolaylığı faizini değiştirmeyeceğini öngörüyorlardı.

Çin MB, bugün 500 milyar yuan dönüşü bulunan orta vadeli kredi kolaylığı yolu ile finansal kuruluşlara 700 milyar yuan vererek, nette piyasaya 200 milyar yuan fonlama sağlamış oldu.

Altın fiyatları, yatırımcıların para politikasının yakında sıkılaşacağına ve Omikron varyantının küresel büyümeye yarattığı risklere odaklanmasıyla yeni haftaya dalgalı bir seyirle başladı. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yatay seyri takip ediyor.

Milyarder Bill Ackman ise Fed’in enflasyona karşı verdiği savaşı kaybettiğini ve güven tazelemek için Mart ayında beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık bir faiz artırımı yapması gerektiğini söyledi.

Küresel çapta daha fazla merkez bankası para politikalarını normalleştirmeye başlasa da Çin gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılardan dolayı pazartesi günü politikası faizin indirdi.

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, Fed politika yapıcılarından gelen mesajın faiz ve dolara en hassas emtia olan altın üzerinde sınırlı etkisi olduğunu belirterek “Bu sınırlı hareket Mart ayında başlayacak faiz indirimlerinin altın piyasasında çoktan fiyatlandığına işaret ediyor” dedi.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen neredeyse 1.830 dolara kadar ulaştıktan sonra kazançlarının bir kısmını silerek haftayı 1.816 dolardan kapatmıştı. Yeni haftaya dalgalı bir seyirle başlayan değerli metal, sabah saatlerinde 1.820 dolar civarında işlem görüyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın geçen hafta dolar/TL’deki düşüşle 773 TL’ye kadar geriledikten sonra haftayı 790 TL civarında kapatmıştı. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, dolar/TL’nin 13,54 civarında seyretmesiyle 792 TL civarında bulunuyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin ekonomisi 2021 yılında yüzde 8,1 büyürken,sanayi üretiminde de artış gözlendi, perakende satışlar ise hafif geriledi.

Ulusal İstatistik Bürosu verilerinde Çin'in dördüncü çeyrek büyümesinin yıllık bazda yüzde 4 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Yılın tamamında ise ekonomi 2020 yılına göre yüzde 8,1 büyüme kaydetti.

Ülkede sanayi üretimi Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artış kaydetti.
Öte yandan perakende satışlar aynı dönem için beklentilerin altında kalarak yüzde 1,7 yükseldi.
Sabit varlık yatırımları ise 2021 yılı için yüzde 4,9 büyüme kaydetti.

Ülkede işsizlik yüzde 5,1 olarak gerçekleşirken, 16-24 yaş arası işsizlik yüksek kalarak yüzde 14,3 oldu.