Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), orta vadeli borç verme imkanı yoluyla piyasaya 500 milyar yuan (77,6 milyar dolar) tutarında fon verdi ve Cuma günü vadesi gelen 500 milyar yuanlık tutarı karşıladı. Bu sonuç, Bloomberg’in anketine katılan sekiz analistin beşinin beklentisine paralel gerçekleşti. Orta vadeli borç verme imkanında faiz yüzde 2,95 seviyesinde kaldı.

Kriz endişeleri derinleşiyor

PBOC’nin kararı, artan fiyat baskılarının daha fazla parasal gevşeme ihtiyacına ilişkin belirsizliğin artmasına yol açarken, China Evergrande Group krizinin olası yayılmasına ilişkin endişeler güçleniyor. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, finans regülatörleri bazı büyük bankalardan geçen ay yılın son çeyreğinde mortgage kredi onaylarını hızlandırmalarını istedi.

Oversea-Chinese Banking Corp. Çin araştırma müdürü Tommy Xie, “Bardağın yarısı boş, yarısı dolu hikayesine benziyor. Piyasalarda şimdilerde temel çatışma, yavaşlayan büyümeye ilişkin güçlenen kanaatten dolayı daha fazla parasal gevşeme için artan umuda karşılık politika yapıcıların çapraz döngüsel politika çerçevesinde sabırlı tutumları” dedi.

PBOC Başkanı Yi Gang, Çarşamba günü düzenlenen G-20 merkez bankası başkanları toplantısında, Çin’in ihtiyatlı para politikasının “esnek, hedefe yönelik, makul ve uygun” olacağını ve bu yollar yüksek kaliteli ekonomik kalkınmayı destekleyeceğini söyledi ve ülkesinde enflasyonun genel anlamda “ılımlı” olduğunu sözlerine ekledi.

Oversea-Chinese Banking Corp.’tan Xie halen merkez bankasının bu yıl zorunlu karşılık oranını 50 baz puan düşürmesi için alan olduğunu söyledi.

Çin’in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yaklaşık iki baz puan yükselerek yüzde 2,97’ye çıkarken, 10 yıl vadeli tahvil vadelileri Temmuz başından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Çin ayrıca açık piyasa işlemlerinde yedi gün vadeli ters repo yoluyla da piyasaya, vadesi dolan miktar olan 10 milyar yuan tutarında likidite verdi.