Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’de Sermaye Piyasası Kurumu’nun büyük yatırım bankalarının yöneticileriyle sanal toplantıda bir araya gelerek eğitim alanındaki düzenleme sonrası hareketlenen piyasaları sakinleştirmek için görüştüğü belirtildi.

Görüşmede büyük uluslararası banka temsilcilerinin ve Çin Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Fang Xinghai’nin toplantıda yer aldığı ifade edildi.

Gerçekleşen bu toplantı, Çinli yetkililerin Borsaları ayı piyasasının eşiğine getiren satışlardan rahatsız olduğunun bir göstergesi.

3 gündür devam eden düşüşle Çin hisse senetlerinin değerinden yaklaşık 800 milyar dolar silindi. Sert satışların Yuan’dan S&P 500 Endeksi’ne kadar olumsuz yansıması görüldü.

Haber sonrası Çin’de vadeli kontratlar yükseldi.

Haftasonu yayımlanan reform kararına göre Çin, okul müfredatı uygulayan özel okulların kar etmesini, sermaye artırmasını veya halka arz edilmesini yasaklamıştı.

Çin’in eğitim/teknoloji sektörü, son yıllarda ailelerin çocuklarına rekabet üstünlüğü sağlaması için özel okulları tercih etmesiyle yaklaşık 100 milyar dolar büyüklüğe ulaşmıştı. Çin özel okul ve çevrimiçi eğitim sektörüne aralarında Tiger Global ve Temasek’in de olduğu dev hedge fonları yatırım yapmıştı.

Son kararla Hong Kong Hang Seng endeksi başta olmak üzere Asya borsaları olumsuz etkilenmişti.