Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ticaret savaşında kafa karıştırıcı sinyallerle geçen haftasonunun ardından Çin hükümetinin ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret temsilcilerini müzakeleri sürdürmek üzere tekrar masaya çağırdığı belirtildi.

Kimliğini belirtmek istemeyen konuya yakın Çin yönetimi yetkilileri, Trump’ın kredibilitesinin ticaret anlaşmasına varılabilmesi konusunda 'temel faktör' olduğunu belirtti.

Ayrıca kaynaklar Pekin tarafından ‘çok az sayıda’ müzakerecinin 2020 seçimleri öncesinde bir ticaret anlaşmasına varılabilmesini olası olduğunu düşündüğünü ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e Trump’ın eninde sonunda bozacağı bir ticaret anlaşmasını sunmayı tehlikeli bulduklarını aktardılar. 

Gazetecilerin Cuma günü G-7 Zirvesi’nden aktardığı bilgilere göre Başkan Trump, Çinli temsilcilerin ABD’li üst düzey temsilcilere ‘masaya geri dönme’ çağrısında bulunduğunu söylemişti.

Sonrasında ise, ”Çin çok kötü zarar gördü, fakat sonunda bunun doğru olduğunu anladı” diyerek, Çin’in anlaşma yapmaya mecbur olduğuna yönelik bir görünüm çizdi.

Bu gelişmeler ticaret savaşına yönelik haber akışını artırıp ve piyasaları anlık olarak hareketlendirse de resmi Pekin yetkililerinin Trump’ın ne dediği hakkında bir fikri yokmuş gibi görünüyordu.  Daha da kötüsü, Trump’ın Çin’i süreçte ilkel bir şekilde tasvir etmesi, Çin tarafınının bu konudaki en büyük korkusu olan ‘Trump’ın anlaşma yapılmayacak kadar güvensiz birisi olduğunu’ Çin açısından tasdik etti.