Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Singapur ekonomisinde gerçekleşen beklenmedik daralma ve Çin'in ihracatındaki güçlü düşüş, süregelen ticaret savaşının iş dünyası güveni ve faaliyetini olumsuz etkilemesi ile birlikte, dünya ekonomisinde alarm zilleri çalmasına yol açtı.

İhracatı dayalı Singapur ekonomisinde gayrı safi yurt içi hasıla (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış rakamla yüzde 3.4 daraldı. Bu 2012'den bu yana en büyük düşüşü işaret ediyor. Çin'de dış ticaret verileri, ihracatın Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.3 gerilediğini ve ithalatın yüzde 7.3 ile beklenenden daha fazla azaldığını gösterdi.

İlk çeyrekte zaten daralmış olan Güney Kore ekonomisi gibi, Singapur da, büyük ölçüde dış ticarete bağlı olmasından dolayı, küresel talebin öncü göstergesi olarak değerlendiriliyor. Çin'in Pazartesi günü açıklanacak olan çeyrek dönem GSYH verisinin ekonomide bariz bir zayıflama olduğunu göstermesi bekleniyor.

Singapur'da Maybank Kim Eng Research ekonomisti Chua Hak Bin, "Singapur kömür madeninde kanarya gibi. Dış ticarete çok açık ve duyarlı," dedi ve "Veriler Asya'nın kalan kısmı için derinleşen bir yavaşlama riskini işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Asya ve Avrupa'da, imalat sanayi faaliyeti Haziran ayında daralırken, ABD ekonomisi sadece ılımlı bir genişleme gösterdi. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, Asya dünya ekonomik büyümesinin motoru durumunda ve  küresel GSYH'nin yüzde 60'tan fazlasını gerçekleştiriyor.

Singapur'ın bölgesel ve küresel arz zincirlerine komplike entegrasyonu, bu ekonomiyi dünya büyümesindeki yavaşlamaya ve tarife savaşlarına duyarlı kılıyor. GSYH'ye oranı yüzde 176 olan ihracat, son birkaç ayda ciddi darbeler aldı ve dış satım Mayıs ayında 2013 yılı başından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Chua, "Verilerin kötü çıkacağını düşünüyordum, ama bu veri çirkin," dedi ve "Teknik resesyonun izleri gerçek. Resesyonun sığ olacağını düşünüyorduk, ancak risk şimdi bunun daha derin olabileceği şeklinde" değerlensirmesinde bulundu.