Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Planlar hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Çin, Devlet Başkanı Xi Jinping'in ABD'li mevkidaşı Donald Trump ile dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ticaret anlaşmasının ilk safhasını imzalamak üzere ABD'de bir araya gelmek istediği yerler konusunu gözden geçiriyor.

Pekin’deki yetkililer Xi Jinping’in anlaşmayı imzalamak için ABD’ye gitmesinin devlet ziyaretinin bir parçası olmasını umduklarını belirttiler. Bazı yetkililer ise anlaşma olmaması halinde bile Çin Devlet Başkanı’nın ziyarette bulunmaya sıcak baktığını söyledi. Fakat yetkililer, ziyaret hakkında kesin bir karar verilmediğinin de altını çizdi.

Çin Başbakanı Li Keqiang, Pazartesi günü Bangkok’taki bölgesel bir zirvede Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ve ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross’un yer aldığı ABD delegasyonu ile görüştüğünü açıkladı.

Ross, Li ile bir araya gelmeden önce, bir iş forumunda yaptığı konuşmada, ABD'nin Çin ile ticaret anlaşmasının "ilk safhası" konusunda oldukça yakın olduğunu söyledi.

Daha önceden, ABD Başkanı Trump gazetecilere ticaret anlaşmasının, eğer tamamlanırsa, ABD’de bir yerde imzalanacağını söylemişti.

Ross, Pazar günü Bloomberg'e verdiği mülakatta, ABD'nin Çin ile bu ay ticaret anlaşmasındaki ek safhalar üzerinde çalışmadan önce ilk safha anlaşma konusunda iyimser olduğunu ve ABD'li şirketlere Çinli Huawei Technologies Co.'ya parça satışı konusunda çok kısa bir süre içinde lisans verileceğini belirtmişti.