Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Çin, gayrimenkul projelerinin alıcılara teslim edilmesini sağlamak için kamu bankaları aracılığıyla özel krediler sunacak ve borç kriziyle boğuşan ve ev satışlarında düşüş yaşayan gayrimenkul sektörüne verdiği resmi desteğe yeni maddeler ekledi.

Devlet Haber Ajansı Xinhua Cuma günü, Çin konut bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Çin Merkez Bankası tarafından ortaklaşa yayınlanan bir açıklamaya atıfta bulunarak, desteğin yalnızca teslimatla konusunda zorluklarla karşılaşan projelere verileceğini bildirdi.

Hamle, otoritelerin, nakit sıkıntısı çeken müteahhitler inşaatları bitirmek için mücadele ederken hala rezerve ettikleri evleri görmeyi bekleyen yüz binlerce orta sınıf Çinli tarafından ipotek boykotlarının görüldüğü ülkenin güç durumdaki emlak sektörüne finansmanı hızlandırdığını gösteriyor.

Gayrimenkul pazarında uzun süredir yaşanan düşüş, büyüme üzerinde ciddi bir zorlanma yaşandığına işaret ediyor. İkinci çeyrekte GSYİH'deki kazanımların hızı, Wuhan'daki ilk Kovid-19 salgınından bu yana en yavaşıydı ve ekonomistler, bütün yıl için büyümenin en fazla yüzde 4’e ulaşmasını ya da altında kalmasını bekliyor.

Faiz indirimi endişeleri gidermekte etkisiz kaldı

Emlak piyasası büyüme görünümü üzerinde etksini sürdürürken, ekonomistler daha fazla mali teşvik çağrısında bulundular. Çin'in derinleşen ekonomik yavaşlamasına yanıt olarak, Çin Merkez Bankası bu haftanın başlarında beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını düşürmüş, ancak bu adımın endişeleri gidermek konusunda etkisi çok az olmuştu.

Çin bu yılın başlarında, nakit sıkışıklığını hafifletmek için bankaların ve şüpheli alacak yöneticilerinin bazı kredilerdeki kısıtlamaları gevşetmesine izin vermişti. Nisan ayında merkez bankası, China Evergrande Group da dahil olmak üzere bir düzine büyük emlak firmasındaki krizleri çözmeye yardımcı olmak için yaklaşık 20 büyük banka ve varlık yönetimi firmasıyla bir araya gelerek toplantı yapmıştı.

Bloomberg Intelligence analisti Kristy Hung'a göre, gayrimenkul sektörüne verilen banka kredileri 10 yılda ilk kez düştü ve bu düşüş devam edebilir.