Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Çin’de merkezi yönetim bu kış konutlara ısınma için yeterli tedarikin sağlanabilmesi amacıyla, yerel yönetimlere tüm kömürle çalışan elektrik santrallerinin ellerinde yedi günlükten daha fazla yakıt bulundurması talimatını verdi.

Söz konusu bilginin kamuya açık olmamasından dolayı ismini vermeyen kaynaklara göre, yerel yönetimlerin bazıları düşük stoklardan dolayı bu talimatı yerine getirmekte güçlük çekiyor. Kaynaklar, kent ya da bölge yetkililerinin bu seviyeleri sürdürememesi durumunda merkezi yönetimden kınama ya da ceza alabileceğini kaydettiler.

Bu adım, küresel enerji krizi ortamında, Çin’in ekonomiyi güçlendirmek ve kış döneminde konutların ısınmasını sağlamak için yeterli miktarda kömür sağlamaya yönelik çabalarını artırmasının diğer bir örneğini oluşturuyor. Bu talimat, ülkenin en üst düzey planlama kurumu Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NDRC) elektrik üreticilerinin stokları 7 gün seviyesine ılımlı bir şekilde düşürmesine izin vermesinden sadece birkaç hafta sonra geldi. Bu değişiklik, hükümetin şimdi havaların bu yıl normalden daha erken soğumaya başlaması ile birlikte minimum ihtiyaç seviyesini sağlamayı istediğini gösteriyor.

Yerel yönetimler ihtiyacı karşılamak için halihazırda çaba sarf ediyor. Geçen ay elektrik kesintilerinden olumsuz etkilenen bir kuzeydoğu bölgesi olan Jilin’deki yetkililer, geçen hafta yaptıkları açıklamada, tüm elektrik santrallerinin en az yedi günlük tedarikinin bulunduğunu kaydetti. NDRC de geçen hafta düzenlediği bir brifingde, stokları bu seviyenin altında olan santral sayısının bu ayın başındaki Ulusal Gün tatili öncesine göre yüzde 90 azaldığını kaydetti.
NDRC konu hakkında yorum için gönderilen faks mesajını yanıtlamadı.

Stokların artırılması kömür talebinin güçlenmesine neden oldu ve kömür vadeli kontratları Zhengzhou Emtia Piyasası’nda, piyasaların tatil sonrası işleme başladığı gün olan 8 Ekim’den bu yana yüzde 50’den fazla yükseldi.

Çin son haftalarda, kömür tedarikini sağlama almak için, madencilik şirketlerinin üretimi artırması, elektrik fiyatlarının yükseltilmesi ve büyük sanayi kullanıcılarına verilen elektrik miktarının azaltılması dahil çeşitli tedbirler aldı.