Advertisement

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Çin ABD’den almayı taahhür ettiği alımlara yönelik belirsizlikler sürüyor.

Çarşamba günü The Wall Street gazesinde yer alan habere göre, ABD ve Çin’in önemli anlaşmaları özellikle Çin’in iki yıldan az olmamak koşuluyla 40-50 milyar dolarlık tarım ürünü yapması konusunda şimdiden belirsiz görünüyor.

Çin’in daha fazla ürün alımı yapacağının belirtildiği ve belirsizliğin hakim olduğu anlaşmanın zaman çerçevesi ve alım mikjtarlarına yönelik detaylardan yoksun görünüyor.

Geçen hafta süren ticaret görüşmeleri esnasında, ABD Başkanı Donald Trump, iki yıldan az olmamak koşuluyla Çin’in 40-50 milyar dolar değerinde alım yapmayı kabul ettiğini söylemişti.

Bununla birlikte ABD’nin anlaşmanın bu çerçevesi dahilinde ne yapacağına yönelik detaylar ve Aralık ayında devreye girmesi beklenen ek gümrük vergilerinin kaldıraç olarak kullanılıp kullanılmayacağı belirsizdi.

ABD 15 Aralık’tan itibaren geçerli olmak kaydıyla 150 milyar dolar değerindeki ürüne yüzde 15 ek vergi uygulayacaktı.

Çinli temsilciler, Çin’in alımları yalnızca talep ve Çin’deki piyasa fiyatlamasına göre gerçekleştirecelerini belirtmişti.  Buna ek olarak 50 milyar dolarlık ürün alımının tarihi ortalamanın oldukça üstünde olduğu da bildirilmişti. CNBC